Home / U FOKUSU / BIVŠI PUTINOV SAVETNIK I SARADNIK VAŠINGTONA UPOZORIO SAD: Ukrajina će bankrotirati već u februaru, a u Rusiji nema nikakve krize, niti očekujte njen skorašnji krah!

BIVŠI PUTINOV SAVETNIK I SARADNIK VAŠINGTONA UPOZORIO SAD: Ukrajina će bankrotirati već u februaru, a u Rusiji nema nikakve krize, niti očekujte njen skorašnji krah!

Ukrajina će imati neverovatno mnogo sreće ako narednih nedelja izbegne defolt – ocenio je stariji naučni saradnik vašingtonskog Instituta „Katon“ Andrej Ilarionov.

ilarionov

Istovremeno je naglasio da Kijev ima „ništavno malu šansu da to izbegne“, ali ne onim što sada čini. Između ostalog i zato što deficit državnog budžeta nije 64 milijarde grivni – kao što tvrdi vlast – već najmanje 200 milijardi!

Ilarionov tvrdi da je, zapravo, samo pitanje: da li će Ukrajina bankrotirati krajem januara ili početkom februara.

Objasnio je da je Ukrajina krajem septembra imala državne rezerve na nivou 16,4 milijarde dolara, a da su se već krajem oktobra „istopile“ do $12,6 milijardi. Pa se krajem novembra smanjile za 2,6 milijardi dolara.

Ukrajina nije objavila podatke za decembra, ali Ilarionov misli da je došlo do novog smanjenja za $2-2,5 milijardi.

On prognozira da će Ukrajina kraj januara dočekati sa smo pet milijardi dolara državnih rezervi. Uz upozorenje: da Rusija može zatražiti da joj Kijev vrati tri milijarde dolara čiju naplatu Moskva može zatražiti čim državni dug Ukrajine pređe 60 odsto BDP. A to bi značilo da državne rezerve padaju na $2 milijarde!

A što je najvažnije i najgore: da će Kijev svoje državne rezerve „pojesti“ tokom februara, a to bi značilo da se defolt samo odlažeza nekoliko nedelja.

Ilarionov smatra da Ukrajina može izbeći bankrotstvo samo u dva slučaja: da drastično smanji državne rashode ili da dobije znatnu finansijsku pomoć sa Zapada.

Ako ne bude ni jednog ni drugog, ukrajinska valuta (grivna) će oslabiti prema dolaru i evru 3-5 puta. Možda i više.

To znači – upozorio je Ilarionov – da spoljni dug Ukrajine više neće biti 60 odsto BDP već 120 ili 180 odsto! I podsetio: da je Rusija 1998. doživela defolt koji je oborio vladu Sergeja Kirijenka.

Ilarionov je u svoje vreme bio savetnik Vladimira Putina, ali se ruski lider sa njim razišao pre više godina. Otad je Ilarionov jedan od najvećih kritičara „putinizma“ i Amerikanci ga za to koriste u svakoj prilici. Zato Ilarionov nije propustio priliku da u ovom kontekstu izgovori:

„Defolt i socijalno-politička kriza koja će za njim uslediti stvoriće krajnje povoljne uslove da gospodin Putin završi svoj program uspostavljanja kontrole nad celom Ukrajinom. Taj program podrazumeva realizaciju projekta „Ruina №2“. Osim ovoga, u poslednje vreme se sumnjivo aktivirao i gospodin Janukovič“.

Simptomatično je takođe i to što je Ilarionov istovremeno poručio Ukrajincima, a i Amerikancima: nikakve ekonomske krize u Rusiji sada nema i ne očekujte njen brzi ekonomski krah.

„U Rusiji trenutno nema ni ekonomske recesije. Njene devizne rezerve su 389 milijardi dolara, a to znači da ih ima bar za dve naredne godine. Cene nafte – kao što je već bilo – mogu pasti i na 20 dolara za barel, ali ruska ekonomija ne počiva samo na nafti i energentima. Rusija u 2015. može – upozorio je Ilarionov – čak imati i manji ekonomski rast!“.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …