Home / U FOKUSU / Bajden: Rusija mora biti zaustavljena u širenju energetskih investicija, a tu će Hrvatska odigrati ključnu ulogu!

Bajden: Rusija mora biti zaustavljena u širenju energetskih investicija, a tu će Hrvatska odigrati ključnu ulogu!

Hrvatska ima potencijal da postane regionalno energetsko čvorište ako bude pametno ulagala uz podršku Evropske unije i u saradnji sa svojim susedima, rekao je američki potpredsednik Džo Bajden na zasedanju Energetskog i ekonomskog samita Atlantskog veća u Istanbulu.

bajden

Bajden je u govoru kao najvažnije činioce evropske energetske sigurnosti u ovom delu Evrope naveo Hrvatsku i Rumuniju.

Ovo nije prvi put da najviši američki zvaničnici upravo Hrvatsku određuju kao važan element u stvaranju buduće energetske sigurnosti Evrope, piše Jutranji list.

I pre nekoliko meseci to je naglasio Barak Obama, navodeći da se Rusija mora zaustaviti u širenju energetskih investicija na granici koja je sada postavljena.

„Ona ne sme preći osovinu koja se sada proteže od Baltičkog do Jadranskog mora“, kazao je Obama.

Kada govore o hrvatskoj ulozi u suzbijanju energetske dominacije Rusije u Evropi, američki zvaničnici pre svega misle na gradnju terminala za tečni prirodni gas (LNG) na ostrvu Krk, kao i na onemogućavanje izlaska Rusa na Jadransko more, navodi list.

Projekat LNG terminala bio je izvan interesa SAD i EU sve do eskalacije krize u Ukrajini i želje Zapadne Evrope da se reši energetske zavisnosti o Moskvi.

U vezi s tim, Stejt department odlučio je da pomogne hrvatskoj vladi u realizaciji tog projekta i pritisnuo je Evropsku komisiju da projekat sufinansira iz svojih fondova. Jutarnji podseća da je pritisak urodio plodom, jer je Evropska komisija nedavno odobrila pet miliona evra za izradu tehničke dokumentacije i modela finansiranja gradnje hrvatskog terminala.

Amerikancima je terminal na Krku važan zbog konačnog cilja, a to je povezivanje LNG terminala na Krku i onog na Baltiku u Poljskoj, čime bi se stvorio severno-južni energetski koridor Baltik-Krk i omogućilo snabdevanje gasom Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske, mimo Rusije.

Bajden je naglasio da je svestan da ekonomski uslovi mnogim zemljama ne dozvoljavaju finansiranje ovako skupih projekata i pozvao članice EU da zajednički rade na tim projektima.

Istakao je i važnost gradnje gasovoda od Kaspijskog jezera do Italije, kojim će gas iz Azerbajdžana stizati u Evropu, a reč je o projektu čiji je i Hrvatska važan deo.

Kako navodi list, zahvaljujući tom gasovodu, Hrvatska bi trebalo da postane izvoznik gasa u Srednju Evropu, što bi dodatno pomoglo difersifikaciji izvora i smanjivanju evropske zavisnosti od ruskog gasa.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …