Home / U FOKUSU / BLAGODATI EVROPSKE UNIJE- DOŠLO VREME ZA NAPLATU: Hrvatska ide na doboš, prodaje se Kroacija Erlajnz, Podravka, Luka Rijeka, Petrokemija, Končar elektroindustrija, banke…

BLAGODATI EVROPSKE UNIJE- DOŠLO VREME ZA NAPLATU: Hrvatska ide na doboš, prodaje se Kroacija Erlajnz, Podravka, Luka Rijeka, Petrokemija, Končar elektroindustrija, banke…

hrvatska- eu 2Vlada Hrvatske odlučila je danas, na telefonskoj sednici, da proda državne udele u firmama ACI, Kroacija Erlajns, Luka Rijeka, Kroacija banka, Petrokemija, Končar elektroindustrija, Podravka i Kroacija osiguranje.

Kako izveštava Tportal, poslanici Mosta se uopšte ne slažu sa prodajom Podravke.

Vlada je u obrazloženju navela da je posle konsultacija sa Ministarstvom finansija utvrđeno da deonicama tih preduzeća ne treba da upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom, pogotovo jer se i Strategijom upravljanja i raspolaganja državnom imovinom za period 2013-2017. predviđa privatizacija i eventualna prodaja tih kompanija.

 

hrvatska- eu 1

“Prodaja nestrateških trgovačkih društava iz državnog portfelja može započeti kada se za to ostvare preduslovi u izmeni zakonskog i podzakonskog okvira, a rok za sprovođenje je juni 2016”, navodi se u vladinoj odluci.

 

Na telefonsku sednicu hrvatske vlade, osvrnuli su se pojedini poslanici u današnjoj raspravi u Saboru, koji su se usprotivili prodaji Podravke.

Poslanik Mosta Mirko Bulj je rekao da je “apsolutno protiv prodaje Podravke, ACI-ja i drugih preduzeća koja “moraju biti baza za razvoj Hrvatske”.

 

hrvatska- eu

“Firme kao što je Podravka, na koju se može nasloniti razvoj poljoprivrede, apsolutno smatram strateškom, a ne da mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske dok naša polja leže zapuštena… Lako je prodati zlato, ajde prodajte plastiku”, rekao je Bulj novinarima u Saboru.

Protiv prodaje je i Mostov poslanik Ivan Kovačić, koji je ocenio da su “neka preduzeća skinuta s liste strateških firmi možda da bi se lako prodale”.

“Međutim, ne treba biti puno pametan i puno stručan da bi se prodao ACI ili Podravka. Zašto nije odlučeno da se prodaju firme koje su sada u lošem finansijskom stanju, gde radnici ne dobijaju platu. Sigurno tako nešto neću podržati”, rekao je on, a prenosi Tportal.

 

(Tanjug)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …