Home / U FOKUSU / Britanija i SAD u panici zbog novog laserskog oružja Rusije

Britanija i SAD u panici zbog novog laserskog oružja Rusije

Ameriku je zahvatila opasna paranoja. Poražavajuće je koliko se na Zapadu raširilo optuživanje Putina za sve po redu, od izlaska Velike Britanije iz sastava EU, zatim talasa evroskepticizma u Evropi, pa sve do rasta šansi kandidata za američke predsedničke izbore Donalda Trampa.
avion- laser- rat
Ovu ocenu nisu dali komentatori u Moskvi, već ugledni “Njujork tajms”, na kraju minule nedelje. Autor teksta ukazuje da ta paranoja i stalno optuživanje Putina smetaju da se ozbiljno analiziraju društveni problemi i da se bolje razume Rusija, odnosni gradi efikasnija politika u odnosima sa Moskvom.

Poslednjih meseci na svetskoj političkoj sceni svedoci smo ne samo demonizacije ruskog predsednika Vladimira Putina već i širenja straha od ruske armije. Ovih dana je londonski “Tajms” objavio priznanje britanskih generala da je ruska armija superiorna u odnosu na njihovu.

List takođe navodi da britanski oficiri tvrde da bi u slučaju direktnog sukoba Rusi bili u prednosti. Redakcija ovog uglednog britanskog lista tekst je bazirala na izveštaju “Metode poboljšanja priprema za borbu sa protivnicima u hibridnom ratu”.

Priznanje načelnika britanskog generalštaba Nika Kartera Rusi mogu da tumače na dva načinja – kao priznanje napretka ruske armije, ali i kao propagandnu igru da od svojih vlada zapadne armije dobiju više novca tj. da im povećaju budžete.

Čega se to plaše Britanci vidi se iz izveštaja njihovog Generalštaba.

– Rusko oružje, pogotovo rakete i sistemi PVO su jači nego britanski analozi. Pored toga, oklopni ruski transporteri su bezbedniji od britanskih u slučaju da budu napadnuti – navodi se, pored ostalog, u ovom izveštaju.

vcdsg3489

Britanci ne skrivaju da zajedno sa Amerikancima sada nastoje da se približe ruskoj bojevoj spremnosti.

– Korišćenje kompjutereske tehnologije oruđa koja koriste GPS navođenje pomoglo je Moskvi da bude na ravnoj nozi sa Zapadom – kažu Britanci.

Britanski “San” čak je nedavno “panično” pisao da Rusi imaju supertajne podmornice i da NATO neće imati nijednu šansu protiv ruskih superpodmornica koje bi u slučaju trećeg svetskog rata bile nezadržive. List dalje navodi “da Putin ima neveliku ali mobilnu grupu podmornica koje se mogu sresti na patroliranju bilo gde, pa i pored britanske kraljevske baze flote Faslejn u Škotskoj”. Britance najviše plaši što su nove ruske podmornice gotovo nečujne.

Uoči samita NATO u Varšavi razni zapadni generali su se takmičili u procenama za koliko bi dana ruska armija pregazila određenu evropsku zemlju iako je predsednik Vladimir Putin mnogo puta ponavljao da ne namerava da ratuje sa NATO.

Nije sporno da je Rusija značajno ojačala svoju armiju i modernizovala njeno oružje. Prvih dana avgusta na proslavi 70-godišnjice Ruskog federalnog atomskog centra u Sarovu, zamenik ministra odbrane Jurij Borisov saopštio je da je ruska vojska dobila određene “primerke lasernog oružja”. Borisov je objasnio da se radi o oružju na novim fizičkim principima i ne radi se o eksperimentalnim primercima već o realno primenjivim.

rusija3

Još pre godinu dana Jurij Borisov je govorio “da se radi na lasernom oružju i da će visokotehnološka oružja u budućnosti u mnogo čemu određivati oblik ruske armije u skladu sa državnim programom naoružavanja do 2025. godine”. Ruski vojni ekspert Igor Korotčenko precizirao je da će novo rusko lasersko oružje biti na letilicama, najverovatnije na transportnom avionu, a sa tim oružjem će moći da se “gađaju protivnički avioni ili sateliti”.

Posle 2020. ruska armija će za mnoge biti još veći “bauk”. Naime, državnim programom bi do tada ruska vojska trebala da ima 70 odsto novog oružja i vojne tehnike. Primera radi, Ministarstvo odbrane Rusije naručilo je da se naprave novi sateliti koji će imati sposobnost da bolje snime i direktno šalju na zemlju ono što vide. Radi se o novim sistemima optičko-elektronskog obaveštavanja “Razdan” koji bi trebali da zamene stare, “Persone”. Tim zadatkom se bavi “Progres”, raketno-kosmički centar u Samari. Sada u kosmosu rade dva “Persona” i oni prate zbivanja na frontu u Siriji.

Sredinom devedesetih godina armija se žalila da imaju problema sa snimcima iz kosmosa jer su sateliti “Neman” radili maksimalno godinu i po dok su američki sateliti “Kristal” imali garanciju čak deset godina. Novi aparati “Razdan” će biti znatno kvalitetniji od svih prethodnika..

General armije i ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da se posebna pažnja posvećuje ispravnosti oružja i tehnike, a Zapad posebno brine to što je Rusija uspela da znatno poveća mobilnost svojih jedinica. To se odlično videlo kad su prevarili zapadne obaveštajne službe koje nisu ni primetile kako su prebačene značajne snage u Siriju.

Rusija je od 2013. do sada u Južnom vojnom okrugu formirala četiri divizije, devet brigada i 22 puka. Ministar odbrane Šojgu objasnio je da je to učinjeno zbog jačanja snaga NATO u Istočnoj Evropi, kao i situaciji u Ukrajini. Od 2013. do sada je u Južnom vojnom okrugu održano više od 200 vojnih vežbi čiji je cilj povećanje bojeve gotovosti. Šojgu ocenjuje da se na Jugozapadnom strateškom pravcu poslesnjih godina bitno zaoštrila situacija.

Znajući kakvu je “pospanu” armiju Putin nasledio od Borisa Jeljcina, jasno je zašto se već godinama sprovode nenajavljene provere bojeve gotovosti. Značajno se povećao i broj vojnih manevara. Ove jeseni će se održati veliki manevri “Kavkaz-2016”. Reč je o strateško-komandnim štabnim vežbama koje treba da pokažu mogućnosti Rusije da brani svoje jugozapadne granice.

Glavne vežbe će se održati na teritoriji Južnog, Severokavkaskog i Krimskog vojnog okruga. Na tim manevrima Rusi su pozvali vojne atašee svih zemalja koje imaju ambasade u Moskvi.

Jedinice Južnog ruskog vojnog okruga dobile su više od 4.000 novih i modernizovanih primeraka vojne tehnike. Na bojevom dežurstvu su stupili obalni raketni kompleksi “Bastion” i “Bal”, kao i podmornice “Novorosijsk” i “Rostov na Donu”. Na Krimu se sada nalazi dovoljno vojske da to poluostrvo može samo da se brani.

Kaspijska flotila je već pokazala kako gađaju krilate rakete “kalibar” koje su pogodile ciljeve u Siriji. Što se tiče odbrane vazdušnog prostora, Rusi sada proizvode S-400 i moderne varijante “bukova” kao i “pancira”. Ministar Šojgu tvrdi da je sa novim oružjem pojačana efektivnost odbrane čak jedan i po put.

(Novosti.rs) 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …