Home / U FOKUSU / BRITANSKI POSLANIK U EU, NAJDŽEL FARAŽ OTKRIO SCENARIO RAZBIJANJA UNIJE: 23. jun je početak raspada Evrope na nekoliko delova..

BRITANSKI POSLANIK U EU, NAJDŽEL FARAŽ OTKRIO SCENARIO RAZBIJANJA UNIJE: 23. jun je početak raspada Evrope na nekoliko delova..

farazEvropska unija će početi da se raspada nakon što Italijani u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Rima 19. juna izaberu kandidata populističkog Pokreta pet zvezda, a četiri dana kasnije Britanci izglasaju izlazak iz Evropske unije, smatra lider britanske desničarske i evroskeptične stranke UKIP Najdžel Faraž.

On je u intervjuu italijanskom listu “Korijere dela Sera” rekao danas da bi britanski premijer Dejvid Kameron trebalo da podnese ostavku čak i ako građani na referendumu 23. juna podrže ostanak u EU, preneo je Rojters.

Britanske kladionice predviđaju da će Britanci glasati za ostanak u Uniji, dok ankete ukazuju na male razlike u procentu onih koji su za i onih koji su protiv ostanka u EU, iako je jedna anketa juče pokazala da kampanja za Bregzit ima prednost od deset odsto.

“Ne možemo da izgubimo na ovom referendumu. Posle njega će nastupiti Veliki prasak za britansku politiku, ništa više neće biti isto”, rekao je Faraž, koji se zalaže za izlazak Britanije iz 28-članog bloka.

Faraž je dodao da će on zajedno sa liderom Pokreta pet zvezdica, komičarem Bepeom Grilom, “uništiti staru Evropsku uniju”.

“Pokret pet zvezda će 19. juna izabrati gradonačelnika Rima i promeniti Italiju. Britanija će 23. juna napustiti EU i promeniti Evropu. Pokrenućemo domino efekat. Nakon nas, Uniju će početi da napuštaju druge severnoevropske zemlje, počev sa Danskom”, istakao je Faraz i dodao: “EU će se raspasti i dezintegrisati na nekoliko delova.”

U prvom krugu lokalnih izbora u Italiji je u nedelju najviše glasova osvojila kandidatkinja Pokreta pez zvezda Virdžinija Radži (37), ispred kandidata Demokratske stranke premijera Matea Rencija. Konačni pobednik će se znati posle drugog kruga izbora 19. juna.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …