Home / U FOKUSU / Čepurin: Masovni dolazak migranata sa Bliskog istoka u Srbiju je „arapska jesen“ i nastavak „arapskog proleća“!

Čepurin: Masovni dolazak migranata sa Bliskog istoka u Srbiju je „arapska jesen“ i nastavak „arapskog proleća“!

Izbeglice sa Bliskog istoka su u prihvatnim centrima smeštene u civilizovanim uslovima, a Srbija se humano odnosi prema njima, ocenili su danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, pri obilasku privremenog centra u Kanjiži.

cepurin

Čepurin je istakao da je, na osnovu onoga što je video u Preševu, Beogradu, a sada i u Kanjiži, odnos srpskog naroda prema migrantima jako human i oni moraju da budu zahvalni državi što im je omogućen smeštaj u civilizovanim uslovima, kao i prelazak preko Srbije.

Nazivajući masovan talas migranata „arapska jesen“, Čepurin je rekao da je taj talas nastavak „arapskog proleća“ koji se „kao bumerang vraća onima koji su sve to započeli“.

– Moramo maksimalno humano da se odnosimo prema migrantma – rekao je Čepurin ističući da ruskosrpski humanitarni centar aktivno radi na pomoći u zbrinjavanju migranata.

Ministar Vulin je rekao da je od prvog januara do 20. avgusta kroz Srbiju prošlo skoro 90.000 tražilaca azila od kojih je samo u avgustu 23.057.

– Brojevi su ogromni, ali uspeli smo da svim migrantima obezbedimo hranu, medicinsi ih zbrinemo… ovde niko nije prošao, a da nije osetio pomoć Srbije – poručio je Vulin.

On je podsetio da će u skladu sa najavama premijera Aleksandra Vučića privremeni prihvatni centar, poput onih u Kanjiži i Preševu, biti izgradjen i u Beogradu, kako bi se oslobodio centar grada, a migrantima omogućilo da potrebe zadovolje na jednom mestu.

Vulin je naglasio da su predstavnici Crvenog krsta i UN, tokom nedavnih razgovora u Ženevi, istakli da vide Srbiju kao primer humanosti i organizovanosti.
Posebno su istakli, kako je rekao, da je naš premijer, jedini koji je dva puta obišao migrante što su shvatili kao dokaz kako se Srbija odnosi prema ljudima u nevolji.

– Srbija je, iako manja i siromašnija od drugih na ovom prostoru, kada je humanost u pitanju, pokazala da je mnogo veća i organizovanija – rekao je ministar.

On je zahvalio rusko srpskom humanitarnom centru na pravovremenoj i konkretnoj pomoći koja je omogućila da se u Preševu i Kanjiži reše problemi zbrinjavanja
migranata.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …