Home / U FOKUSU / Cipras: „Grčka kriza može imati iste posledice kao i sarajevski atentat!“

Cipras: „Grčka kriza može imati iste posledice kao i sarajevski atentat!“

Pre tačno 101. godinu, na vidovdansku nedelju 1914. godine, pucnji su odjeknuli Sarajevom. Gavrilo Princip je života lišio austrougarskog nadvojvodu i prestolonaslednika Franca Ferdinanda, a Evropa je šest nedelja skliznula u vrtlog najvećih razaranja tog doba – prvi svetski rat. Danas, nešto više od jednog veka kasnije, Stari kontinent se ponovo nalazi pred velikim vrtlogom – ovog puta ekonomskim.

cipras

Odluka premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da održi 5. jula održi referendum, na kojem će građani odlučivati o uslovima međunarodnih kreditora onako kako i dolikuje zemlji koja je kolevka demokratije, može da ima potencijal poput onog u Sarajevu, i odvede Evropu u novo stanje razdora.

Problem krize nije ograničen na pitanje hoće li biti bankrota u Grčkoj, iako je sva prilika da je takav epilog neizbežan. Poenta nije ni u dilemi da li su se kreditori preračunali kada je njihov stav za pregovaračkim stolom u pitanju, iako je činjenica da jesu. Ne radi se ni o tome da su potcenili Aleksisa Cipraca i njegovu kuraž da odluku o ostanku u evrozoni prepusti građanima Grčke. jednostavno, radi se o opstanku evra.

Došlo se do situacije da će predstavnici Trojke – Kristin lagard iz MMF, Žan-Klod Junker iz Evropske komisije i Mario Dragi iz Evropske centralne banke morati da pronađu način da do 5. jula učine nešto što će Grke navesti da na referendumu u nedelju zaokruže „da“, i prihvate nastavak saradnje sa kreditorima. U suprotnom, imajući u vidu anti-EU atmosferu među stanovništvom, teško da će Grci ostati u sistemu evra.

Prošle nedelje, Trojka je bila uverena da će Cipras pokleknuti pred ultimatumom i situacijom „uzmi ili ostavi“. S obzirom da je grčki premijer ipak odlučio da odabere drugu opciju, kreditori su ti koji u ovoj poziciji deluju kao gubitnici, koliko god to delovalo neverovatno. Cipras i Grci su sačuvali ponos, a MMF i kompaniju predstavili kao „one koji ponižavaju i pokušavaju da porobe jedan narod“, kako je u svom istorijskom govoru pred parlamentom rekao premijer Grčke.

Požar fatalne pogrešne procene je donekle ugašen jučerašnjom odlukom o neukidanju sistema pomoći „ELA“, pre nego što on sutra i zvanično ne prestane da važi, s obzirom da Grčka neće i nema odakle da plati četiri objedinjene tranše duga u iznosu od 1,6 milijarde evra.

Sinoć je grčka vlada donela odluku o „prinudnom slanju banaka na odmor“, s obzirom da nijedna banka neće raditit u narednih šest dana, sve do referenduma u nedelju. Do tada, građani će sa bankomata maksimalno moći da podignu 60 evra.

Na ovaj način, Aleksis Cipras je, barem do 5. jula, uspeo da zadrži novac u zemlji. Imajući u vidu da su građani proteklog vikenda sa bankomata širom Grčke podigli sumu koja se meri milijardama evra, mera državne kontrole kapitala kojuje usvojio parlament je, koliko god bila nepopularna, očekivana i opravdana.
I premijer Cipras i ministar finansija Varufakis su u obraćanju narodu rekli da to nije njihova želja, ali da je takav potez bio neizbežan.

U međuvremenu, počela je igra optužbi. Kreditori su na sva zvona objavili kako su „Grčkoj ponudili predlog koji bi im obezbedio dalju finansijsku pomoć, ukoliko pristanu na reforme penzionog sistema i politiku stroge štednje, koje bi „ekonomski oporavile zemlju“.

Premijer Cipras je momentalno odgovorio, rekavši da je do Trojke dobio „ucenjivački ultimatum koji bi Grčku uveo u ponižavajuću štednju, koja bi trajala u nedogled“. Portparol ministra Varufakisa izjavio je da bi prihvatanje ultimatuma kreditora značilo „davljenje zemlje u narednih pet godina“.

Imajući u vidu da je Grčka u proteklih pet godina u većoj meri poštovala uslove kreditora, i pored toga doživela pad ekonomije od 25 procenata, a da je četvrtina stanovništva bez posla, upućuje na dve stvari: ili politika štednje koju su kreditori nametnuli nije ispravna, i svakako vodi državu u „porobljavanje i kolaps“, kako je to rekao Cipras, ili da Grci jednostavno nisu primenjivali te mere „kako bi trebalo“.

I pored ekonomske depresije u koju je Grčka upala, kreditori zahtevaju još oštriju štednju, povećanje PDV-a i ostalih dažbina koje bi potpuno isisale život iz ionako posrnule ekonomije, i dodale još jedan kamen na već prezadužena i iskrivljena grčka leđa.

Stoga Ciprasova odluka o referendumu uopšte ne čudi. Građanima je na izborima obećao da će se boriti za njih, i da će im dati pravo demokratskog odlučivanja. I, nekarakteristično za političara – NIJE SLAGAO.

Ukoliko Grčka izađe iz evra, pretrpela bi značajne posledice. Ali, vara se obnaj ko misli da Evropa ne bi pretrpela istovetne, ako ne i veće. Jer, nije Grčka jedina zadužena evropska zemlja. Ima ih poprilično. A ukoliko Grci izađu, i prežive (a hoće, jer alternativnih rešenja uvek ima), šta će sprečiti i ostale da krenu njihovim putem?
Upravo zbog toga postoji poređenje sa Sarajevom. Evropa je nakon njega dobila novi oblik i drugačiji poredak u kojem su velike sile (barem privremeno) bile u ulozi gubitnika.

Svi koje misle da je Grčka „mala i ne toliko značajna članica EU, bez koje se može, a evro snažan sistem“, trebalo bi da znaju da su diplomate u evropskim prestonicama krajem juna 1914. imale veoma sličan stav. A svi znamo kako se tada završilo.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …