Home / U FOKUSU / Crna Gora nije slučajno odabrana, Pens poslao poruku Putinu..

Crna Gora nije slučajno odabrana, Pens poslao poruku Putinu..

pens

Estonija, Gruzija, Crna Gora. Tri zemlje za četiri dana turneje Majka Pensa. I to ne slučajno odabrane zemlje, smatraju poznavaoci prilika.

U Talinu jedna od tema i proterivanje američkih diplomata.

“Nadamo se boljim danima, boljim odnosima sa Rusijom, ali najnoviji diplomatski korak koji je Moskva napravila neće uticati na posvećenost SAD bezbednosti, bezbednosti naših saveznica i bezbednosti slobode prijateljskih država širom sveta”, izjavio je Majk Pens.

I baš tim prijateljskim državama američki potpredsednik šalje poruku – Amerika nije zaboravila na zemlje koje su protiv Rusije i to treba učvrstiti.

“SAD je zainteresovana za zemlje i hoće da pokaže prisustvo i nadoknadi sve propuste EU, da se preispita i utvrdi kakvi su stavovi zemalja i pozicije, a to se sve tiče Rusa. Tramp mora da ispita kako stvari stoje na terenu”, kaže spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Obaranje ruku Rusije i SAD u regionu nastaviće se i tokom samita američko-jadranska povelja u Crnoj Gori. Američki stručnjak za Balkan Danijel Server stvari ne vidi tako.

“Ne bih rekao da se SAD ovom posetom vraćaju Balkanu, jer ga nikada nisu ni ostavile. Takođe, nisam siguran da njegova poseta predstavlja osnaženu, američku podršku regionu. Poseta je više poruka Crnoj Gori i više je odavanje priznanja za ulazak u NATO”, ističe Server.

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

“Sve u funkciji učvršćivanja novih članica NATO i države koje bi oni hteli da vide. Tu su BiH, Srbija i Kosovo, a sve u funkciji dalje zaokruživanje Rusije i zaoštravanja istok – zapad”, ocenjuje politikolog Aleksandar Pavić.

Ipak, ima i onih koji smatraju da je Pensova poseta regionu zapravo samo vežbanje njegovih inače skromnih diplomatskih iskustava.

(B92)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …