Home / U FOKUSU / Da li se Evro ruši kako bi se time napala Rusija..?

Da li se Evro ruši kako bi se time napala Rusija..?

Aktuelna svetska finansijska kriza dala je povod za nastajanje teorije zavere, prema kojoj su elite planski urušile ekonomski sistem da bi zaradile više para i uništile imovinu običnog čoveka.

evropska unija

– U vreme kada nezaposlenost dostiže rekordni nivo, vladari sveta pojačavaju napore kako bi izvukli novac za pokrivanje fiskalnih potreba. Znači, nastavak pljačke malog čoveka da bi se u krizi nahranile velike ribe – tvrdi Džerald Selente, osnivač i direktor čuvenog Trend risrč instituta iz Njujorka, koji je u prethodnih 30 godina uspešno predvideo sve glavne događaje u svetskoj ekonomiji i politici.

Raspad Sovjetskog Saveza, recesija u Aziji 1997, veliki pad ruske privrede 1998. godine (nekoliko meseci uoči NATO bombardovanja Jugoslavije), neprekidni teroristički napadi iračke gerile posle smene Sadama Huseina, samo su neki od trendova, koje je ovaj doktor politikologije na vreme prepoznao. Sa svojim timom stručnjaka, Selente je još 2005. godine upozorio na krah tržišta nekretnina u SAD, koji će i dovesti do svetske krize. Sada predviđa novi talas, koji će biti žešći od recesije iz 2008.

– Mediji kontrolisani od svetskih moćnika nose veliki deo krivice za aktuelnu ekonomsku krizu. Oni su “u krevetu” sa moćnima. Tako je “Njujork tajms” 2007. pisao da je problem sa privredom SAD i EU “obična štucavica, koja će brzo proći”. Takvi mediji ni na koji način ne ispunjavaju svoju pravu funkciju da otkrivaju istinu – navodi Selente. Prema mišljenju teoretičara zavere, krajnji cilj ovakvih globalnih scenarija je uspostavljanje novog svetskog poretka. Tajna društva koja upravljaju poznatim ličnostima u politici, ekonomiji i kulturi, imaju nameru da uspostave globalnu državu.

Glavna prepreka na ovom putu je Rusija, sirovinama najbogatija država na svetu. Zato ne čudi što su SAD stvorile takozvanu novu NATO Evropu, koja predstavlja geostratešku osu od Baltika do Jadranskog mora. U figurativnom smislu, “nova Evropa” postaje Berlinski zid pomeren 1.500 kilometara istočno i zahvata deo Srbije, Makedoniju, Ukrajinu, Belorusiju, Moldaviju. Analitičar Miroslav Božinović u tom kontekstu pominje stvaranje takozvane države Kosovo, kao prve američke države u Evropi.

Politički analitičari, međutim, primećuju da postoji sukob pronemačke “stare Evrope” i proameričke “nove Evrope”, koji može da eskalira ka dubljoj podeljenosti i raspadu Evropske unije. Nemačka i Francuska su suočene sa protekcionističkim merama SAD i Velike Britanije. Zato teoretičari zavere očekuju da će evro da propadne, a EU da se raspadne.

– Kraj monetarne je logičan kraj i političke unije. Zoni evra preti propast za 10 do 20 godina – upozorava belgijski ekonomista Pol de Grov.

U prilog ovoj tvrdnji ide i teorija kako je Amerika sve donedavno nekontrolisano štampala dolare, a zatim inflaciju (kroz krizu i ratove) izvozila širom sveta, s obzirom na to da se 70 odsto globalnih transakcija obavlja upravo u ovoj valuti.

(Večernje novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …