Home / U FOKUSU / DIREKTOR AMERIČKE AGENCIJE OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE ZA REGION BALKANA NA PROLEĆE 2015.!

DIREKTOR AMERIČKE AGENCIJE OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE ZA REGION BALKANA NA PROLEĆE 2015.!

Da li zapadne službe znaju nešto o vremenu što nije poznato široj javnosti kod nas? U intervjuu koji je objavljen prije nekoliko dana, direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH David Barth, dao je prilično negativne prognoze…

bosna- poplave

– Bojimo se da će se ljudi ove zime smrzavati, jer neće imati krova nad glavom. Da će na proljeće ponovo biti poplave, jer će snijeg koji se istopi preći preko korita i sve što smo uradili bit će zbrisano, kazao je Barth u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Iako se njegova izjava ipak prvenstveno odnosila na diskusije o tome kako je upotrijebljena međunarodna pomoć nakon majskih poplava, možda ova izjava dobiva i drugo značenje kada se ima u vidu vijest koja dolazi, a vezana je za poznati meteorološki portal Accuweather, koji je objavio sezonsku prognozu za zimu. Prognozu je potpisao meteorolog Eric Leister, a Crometeo prenosi najzanimljivije dijelove:

– Gledajući zimu u celini postojana anticiklona bi se trebala zadržavati nad Skandinavijom većinu vremena. Zbog toga bi dio severne i istočne Evrope imali česte prodore hladnog kontinentalnog vazduha, a u Sredozemlju ne bi nedostajalo snažnih ciklona, posebno u drugom delu zime.

Česti prodori vrlo hladne kontinentalne vazdušnih masa s područja Sibira prema zapadu rezultirali bi nižim temperaturama od proseka za područje Poljske, baltičkih zemalja, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije. Ovi hladni prodori povremeno bi dopirali prema jugu sve do Balkanskog poluotoka što bi, u kombinaciji sa sredozemnim ciklonama, donijelo snežniju zimu od prosjeka.

Još jedno područje u Evropi za koje Accuweather predviđa više snega od proseka je alpsko. Mnogo snega ove zime se očekuje u Alpama, posebno austrijskim i švajcarskim. Česte ciklone u Sredozemlju, u kombinaciji s hladnim kontinentalnim vazduhom, mogle bi uzrokovati obilne snežne oborine u planinama Iberskog poluotoka, Alpa i Balkanskog poluotoka.

Poplave 1

Bez obzira što se za područje cele južne Evrope, što uključuje i BiH, Hrvatsku i Srbiju, očekuje više padavina od proseka, očekuju se temperature vazduha blizu višegodišnjeg proseka, možda čak i nešto niže.

Meteorolog Accuweathera Alan Preppert ističe da bi Italija i jugoistočna Evropa mogle i dalje imati problema s poplavama, što nije nikako dobra vest s obzirom na ekstremno kišnu 2014. godinu, u kojoj je ponegde palo dvostruko više padavina od godišnjeg proseka.

Poplave koje su u maju ove godine pogodile Hrvatsku, BiH, Srbiju, Rumuniju i Slovačku odnosile su i ljudske živote, a upravo bi delovi ovoga područja Starog kontinenta u nadolazećoj zimi mogli imati nastavak natprosečnog  perioda padavina s obilnim snegom u planinama.

(Doznajemo, Dnevne.rs)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …