Home / U FOKUSU / DIVLjA RAT U DONBASU: Nadiru snage ukrajinske armije- Razmešteno 85 tenkova i 30 raketnih lansera!

DIVLjA RAT U DONBASU: Nadiru snage ukrajinske armije- Razmešteno 85 tenkova i 30 raketnih lansera!

Obaveštajna služba DNR je registrovala 77 jedinica vojne tehnike armije Ukrajine, uključujući tešku artiljeriju, kaže Basurin, objašnjavajući da je reč o liniji razgraničenja, te da se određena artiljerija praktično kreće ka prvim linijama fronta.

 rat-vojnici

Reč je o 22 tenka, 27 haubica „Msta-B“ i D-30, četiri raketna sistema Grad i 23 automobila sa minobacačima, kaže Basurin.

Takođe, prema Gorlovki se kreće 85 tenkova, 12 oklopnih vozila, 30 raketnih lansera.

Sve ovo predstavlja grubo kršenje jasno definisanih pravila u okviru Minskog dogovora, gde su tačno naznačene vrste naoružanja i daljina na koju ih treba skloniti.

Podsećamo, misija OEBS-a je danas saopštila da je deo naoružanja koje je bilo sklonjeno nestalo iz magacina predviđenih za skladište.

„Devetog decembra Specijalna posmatračka misija je ponovo posetila mesto stalnog skladištenja naoružanja Oružanih snaga Ukrajine i ustanovila da nedostaje celokupno ranije registrovano naoružanje. Van ovog mesta Misija je zabeležila kolonu od sedam tenkova T–72“, rekao je izvor. OEBS nije naveo o kojoj vrsti naoružanja se radi.

Pritom, predstavnik misije je naglasio da se vojna tehnika predstavnika samoproglašene Luganske Narodne Republike kao i pre nalazi u skladištima. Prema njegovim rečima, u Luganskoj oblasti situacija u celini ostaje prilično mirna, iako su posmatrači OEBS–a tokom 18 patroliranja u regionu zabeležili sedam kršenja primirja.

Srpski dobrovoljac u Novorusiji, Dejan Berić, u intervjuu za Oslobođenje.rs, izjavio je da u Donbasu napad očekuju, a da je Ukrajini najveći prioritet zauzimanje Donbasa zbog uglja.

„Njima je sada od suštinske važnosti da zauzmu Donbas , inače ima da se smrznu ove zime. Donbas je dostavljao Ukrajini ugalj preko Rusije, a Rusija dobijala za Krim struju. To je već politika i hajde da ne zalazimo u nju. Prosto, Ukrajinci više ne dobijaju ugalj, gas su im Rusi zavrnuli zato što neće da ga plate, Evropa i Amerika su odustali od toga da daju garancije za Ukrajinu, jedini izbor im je ugalj sa Donbasa. Tako da očekujemo sa prvim mrazevima ozbiljnije nastupanje. I sad biju žestoko, ali ne kreću napred.“ – kaže Dejan Berić, poznati srpski dobrovoljac u Novorusiji, u intervjuu za portal Oslobođenje.rs.

„Pojačavanje borbenih dejstava je veoma vidno poslednjih dana, a posebno posle posete Bajdena. Verovatno je nešto veliko obećao, ili bolje rečeno slagao Ukrajince i oni se spremaju da krenu da osvoje Donbas ili što je potpuno van svake pameti, da krenu na Krim, a sakupili su sasvim solidnu vojnu silu, u smislu tehnike i ljudi na tom pravcu.“ – objašnjava Berić.

Pojedini ruski analitičari poput Aleksandra Dugina, najavljuju mogućnost napada Ukrajine na Donbas u prvim danima proleća i ističu da je rasplamsavanje sirijskog konflikta usko vezano za konflikt u Ukrajini.

Objašnjenje je prosto, a to je da je za NATO alijansu sve to, na prvom mestu, front protiv Rusije i front za globalnu dominaciju koju žele da ostvare.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …