Home / U FOKUSU / „Dojče vele“: BIH se kreće ka ukrajinskom scenariju..?!

„Dojče vele“: BIH se kreće ka ukrajinskom scenariju..?!

Posle poslednjih događaja u Ukrajini i zaoštravanja odnosa između NATO i Rusije, Ruska Federacija bi bila spremna da podrži odvajanje Republike Srpske iz BiH „ne samo diplomatski“, javio je Dojče vele, prenoseći ocene pojedinih analitičara u BiH.

Profesor odbrane i bezbednosti Nedžad Ahatović smatra da bi takav scenario bio porazan za Evropsku uniju i NATO i „najveća pretnja miru i stabilnosti Zapadnog Balkana“.

– Obrisi ruskog ekonomskog prisustva u jugoistočnoj Evropi, posebno u Srbiji, a preko Republike Srpske i u BiH, već su uočljivi, kaže Ahatović i dodaje da ruski predsednik Vladimir Putin ne krije da ima interese u ovoj regiji.

– Strateški interes Zapada na jugoistoku Evrope trebalo bi da bude ubrzani ulazak BiH u NATO. To bi podrazumevalo i brze, korenite reforme unutar BiH koje bi, po principu odbrambenih reformi iz 2004. godine, snažno podržao i Zapad – ističe Ahatović.

Analitičari međutim ističu i da ulazak u BiH nije izvestan tako brzo, napominjući da je jedina zemlja u regionu koja trenutno ispunjava uslove za prijem u NATO – Crna Gora, dok je BiH tek na pola puta.

Da zapadne zemlje na Balkan sada gledaju drugačije zbog ukrajinske krize i sudara velikih interesa, smatra i predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić koji kaže da velike sile na Balkan gledaju kao na neko potencijalno novo žarište na kome bi se ponovo sukobili interesi.

– U tom kontekstu treba posmatrati inicijative, kao što je nedavna konferencija u Berlinu – kaže Radojičić.

(Novosti)

Nemačka i EU nedavno su u Berlinu najavile jači, zasad samo privredni angažman u BiH.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …