Home / U FOKUSU / DOLAZI LAVINA BANKROTSTVA PO SVETU: Ekonomije širom sveta probiće dno!

DOLAZI LAVINA BANKROTSTVA PO SVETU: Ekonomije širom sveta probiće dno!

Piše: Oleg Makarenko

novac- dolar- kriza

Slabljenje rublje je posledica širih događaja koji se događaju u svetskom finansijskom sistemu.

Oluja počinje, previranja koja su do sada bila skrivena od očiju šire publike iza papirnih paravana bankarskih izveštaja počinju da izbijaju na površinu.

Juče se obistinila treća tačka mog decembarskog predviđanja: indeks S&P nije se prosto spustio ispod minimuma iz avgusta, već čak niže i od minimuma iz jeseni 2014. godine, kada je u svetlu širenja Ebole groznica počela da zahvata još i finansijska tržišta.

S&P se zatvorio na nivou 1.859 punkta – poslednji put indeks je bio toliko nisko u aprilu 2014-te. Štaviše, tokom trgovanja indeks je padao još niže: da je berza prestala sa radom sredinom dana, bilo bi probijeno i aprilsko dno.

Neću da trošim vaše vreme na nabrajanje svežih naslovnih strana zapadanih medija, radoznali će ih lako naći i pročitati sami. Samo ukratko: svi predviđaju dalji pad i „medveđe tržište“, i to ne samo u SAD, već i u celom svetu, počevši od Evrope.

Za svaki slučaj, podsećam na svoje glavno predviđanje:

1. Američke Federalne rezerve će povećavati stopu (dogodilo se, 16. decembra Federalne rezerve su povećale stopu).

2. Na berzama počinju panika i previranje (tako je i bilo).

3. Berze padaju niže od minimuma iz avgusta (juče su berze probile dno).

4. Federalne rezerve prebacuju u rikverc i vraćaju stopu nazad (čekamo).

Sada, kada je svima postalo jasno da američka privreda nije bila spremna za povećanje referentne stope, Federalne rezerve nemaju neki izbor. Ili da ostave sve onako kako jeste – i da osude privredu na deflaciono stezanje – ili uključe NIRP (Negative Interest Rate Policy), kako bi dolarskom finansijskom sistemu dali još nekoliko meseci života.

Naravno, za sada o negativnim stopama tek počinje stidljivo da se priča naglas, jer su Federalne rezerve sasvim nedavno tvrdile da će u 2016. godini referentna stopa samo rasti… međutim, analitičari daju toliko mračna predviđanja budućnosti, da će činovnicima iz Federalnih rezervi biti veoma teško da preuzmu odgovornost za deflacioni kolaps.

Za ilustraciju, pozvaću se na kanadskog ekonomistu Vilijema Vajta, koji je poznat po tome što je uspeo da predvidi krizu iz 2008. godine. Mister Vajt smatra da se planeta u poslednjih osam godina tako zaglibila u dugovima, da posle pucanja kreditnih mehura nikome neće biti do smeha.

A kako se razvijaju dužničke krize te vrste?

Firme koje se nakupe nenaplativih dugova počinju da bankrotiraju. Organizacije povezane s takvim firmama takođe počinju da trpe gubitke: neko ne dobija već plaćenu robu, neko ne dobija novac za isporučeni materijal, nekome ne vraćaju novac koji je pozajmio.

Jedan veliki bankrot povlači za sobom ceo lanac drugih – isto kao kad jedna domina počne da ruši susedne. Uskoro se ispostavi da je svima potreban novac da bi vratili kredite, i svi su spremni jeftino da daju svoju robu, samo da bi dobili malo keša odmah.

Počinje deflacija: cene padaju, pošto niko nema novac da bi kupovao bilo šta čak ni po niskim deflacionim cenama. Naglo raste potražnja za valutom u kojoj su nominovani dugovi, to jest, u našem slučaju, za dolarima.

Tokom poslednje godine, prilično se odmaklo u podvodnom delu deflacione spirale, jeftina nafta i skupi dolar su jasni pokazatelji početka pada. Međutim, sve je to za sada cveće, pravo veselje će početi tek nakon što se svetski berzanski indeksi stropoštaju i planetu zapljusne talas velikih bankrotstava, kao što je bilo 2008. godine.

Da li će Rusija imati dovoljno čvrstine da prođe kroz tu oluju sa razumnim gubicima?

Mislim da hoće. Kao prvo, pretpostavljam da će Federalne rezerve SAD pokušati da izbegnu deflacioni pad pomoću uključivanja NIRP, politike negativnih kamatnih stopa.

NIRP će dati i Rusiji još nekoliko meseci da se pripremi za neizbežno, tokom tog perioda ćemo uživati u jačoj rublji i skupljoj nafti. Na izlasku iz NIRP ćemo, verovatno, videti dolarsku hiperinflaciju, koju će svetska trgovina preživeti relativno lako.

Međutim, čak i ako Federalne rezerve budu sedele skrštenih ruku i ćutke posmatrale buktanje plamena deflacionog požara, položaj Rusije će još uvek biti prilično stabilan.

Imamo značajne rezerve, naša zavisnost od uvoza se ozbiljno smanjila za poslednjih 15 godina – imamo sve resurse da sačekamo da prođe tih nekoliko meseci tokom kojih će dolar biti deficitarna i izuzetno skupa valuta.

(Fakti.org)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …