Home / U FOKUSU / Dr Jelena Guskova: Čim Kosovo dobije mesto u UN, na ustanak će se dići Albanci u Makedoniji, na jugu Srbije, u Crnoj Gori i na severu Grčke!

Dr Jelena Guskova: Čim Kosovo dobije mesto u UN, na ustanak će se dići Albanci u Makedoniji, na jugu Srbije, u Crnoj Gori i na severu Grčke!

Čim Kosovo dobije mesto u UN, na ustanak će se dići Albanci u Makedoniji, na jugu Srbije, u Crnoj Gori i na severu Grčke… Rusiji bi bilo veoma drago da general Mladić bude lečen u Moskvi kod najboljih doktora…

Jelena-Guskova

Rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Jelena Guskova smatra da jedino Republika Srpska može da ujedini srpski prostor na Balkanu.

„Srbija nije sposobna da to učini i tu ulogu na sebe je preuzela Republika Srpska, čije je rukovodstvo svesno zadatka jačanja veza među Srbima“ – navodi Guskova u intrevjuu Srni.

Pri tome se ne misli na ujedinjenje vojnim putem – već se radi o očuvanju i zaštiti duhovnog i kulturnog prostora, obnovi i njegovanju srpske tradicije i korena.

Guskova ocenjuje da Srbija nije lider u tom pogledu, prvenstveno zbog slabosti političke elite i rukovodstva zemlje.

„Republika Srpska, koja se i sama nalazi u teškim uslovima nestabilne BiH, smogla je snage da krene putem konsolidacije i samostalnosti u donošenju odluka“ – ističe ona.

Guskova veruje da je važno što je cilj postavljen – a to je ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom.

„Za sada ta ideja nije realna. Ali, i Albanci su postavili zadatak da ujedine sve albanske zemlje prije 140 godina, kada su bili samo slaba provincija Osmanskog carstva“, podseća Guskova, koja je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti i član Senata Republike Srpske.

Prema njenim rečima, Srbi na Balkanu danas su podeljeni – i sada su najbrojniji, ali žive u raznim državama.

„Izgleda da se neko boji Srba, njihove tradicionalne borbe za pravdu, njihove vere, snage duha, njihove istorijske orijentacije ka Rusiji“ – smatra Guskova.

Zbog toga su najjači udari u posljednjih 25 godina obrušeni na Srbiju, navodi ona, procenjujući da je Srbija danas slaba, ne samo ekonomski, nego i duhovno, dezorijentisana u odnosu na istinske vrednosti i sklona korupciji.

Guskova upozorava na opasnost od „velike Albanije“ i ocenjuje da će se, čim Kosovo dobije mesto u UN, na ustanak dići Albanci u Makedoniji, na jugu Srbije, u Crnoj Gori i na severu Grčke.

Guskova smatra da je za SAD veoma važno da u regionu imaju vojne baze, kako bi ga kontrolisale, dok Evropa ćuti i saglašava se, naivno smatrajući da će sve proći mirno.

Posle pregovora Beograda i Prištine, Kosovo je faktički postalo nezavisno i do legalne nezavisnosti ostao je samo jedan korak, a to je saglasnost Beograda, navodi ona.

Guskova, koja je nedavno u okviru zvanične delegacije ruskog parlamenta posetila generala Ratka Mladića u Hagu, potvrđuje da će ruski lekari uskoro posetiti Mladića u haškom pritvoru.

General Mladić doživeo je nekoliko moždanih udara, ima i druge bolesti koji niko nije dijagnostikovao, a lečenje koje dobija u Tribunalu nije dovoljno.

Zbog toga je Komitet za podršku generalu Mladiću, formiran u Moskvi i koji predvodi poslanik ruskog parlamenta Pavel Dorohin, pokrenuo inicijativu da Tribunal odobri ruskim lekarima da dođu u Hag i pregledaju Mladića.

„Odgovarajuće pismo upućeno ruskim ministarstvima potpisao je predsednik Vladimir Putin. Nažalost, birokratske procedure su dugo trajale, ali sada možemo sa uverenjem da kažemo da će uskoro doći do posete ruskih lekara“ – ističe Guskova za Srnu.

Ona navodi da bi Rusiji bilo veoma drago da general Mladić bude lečen u Moskvi kod najboljih doktora kako bi imao snage da završi sudski proces te podsetila da je Rusija već pokušavala da pomogne Slobodanu Miloševiću, ali je haški Tribunal to odbio.

(Vesna Šurbat, Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …