Home / U FOKUSU / DRAMATIČAN OBRT- ŠTA SE DEŠAVA? Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije- Amerikanci šokirani potezom..!

DRAMATIČAN OBRT- ŠTA SE DEŠAVA? Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije- Amerikanci šokirani potezom..!

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je povlačenje većeg dela ruskih trupa iz Sirije, rekavši da su ruski ciljevi u većini slučajeva postignuti.

putin

On je na sastanku u Kremlju rekao da bi povlačenje trebalo da počne u utorak, javlja “Rojters“.

Kako se navodi, Putin je takođe naredio da Rusija poveća napore da se postigne mirovni sporazum za Siriju.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da je Putin telefonirao sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu i izvestio ga o toj odluci.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad saglasio se odlukom ruskog kolege, saopštio je Kremlj.

“Razmatram da je većina ciljeva postignuta. To je razlog zbog kojeg naređujem povlačenje većeg dela naših trupa sa teritorije Sirije, počevši od sutra“, rekao je Putin na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Moskva je svoje vazdušne napade u Siriji započela 30. septembra prošle godine.

Ranije je Vladimir Putin saopštio da se akcije odvijaju u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i na zahtev Bašara al-Asada.

Rusija je izvela napade na terorističkom organizacijom Islamska država i drugim terorističkim grupama, ciljajući kampove, komunikacione centre i naftna polja u Siriji.

Amerikanci šokirani povlačenjem ruske vojske iz Sirije

bela kuca- vasington

Američki zvaničnici danas su saopštili da nisu unapred bili obavešteni o odluci ruskog predsednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

Agencija Rojters je prenela da su zvaničnici SAD iznenađeni ovom iznenadnom objavom iz Moskve. Dvojica neimenovanih američkih zvaničnika su navela da zasad nema naznaka za pripreme ruske vojske za povlačenje.

Tim povodom oglasila se i Bela kuća, koja je saopštila da SAD prvo žele da vide „kakve su tačno namere Rusije“, preneo je AFP.

Francuska agencija ocenjuje da je ova Putinova objava bila neočekivana. Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se sutra počne sa povlačenjem većeg dela ruskih snaga iz Sirije, ocenivši da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

„Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije“, izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi Itar Tas.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Rusija će zadržati centar za kontrolu letenja na sirijskoj teritoriji kako bi pratila sprovođenje primirja, saopšteno je iz Kremlja. I ruski vojnici koji ostanu u Siriji će biti angažovani na praćenju primirja, a ruske baze u Tartusu i Hmeimu u Siriji će nastaviti da rade rutinski, rekao je Putin.

„Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmeim delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zastićenje sa kopna, mora i iz vazduha“, rekao je ruski predsednik.

(B92, Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …