Home / U FOKUSU / Drecun otkriva: Tači nudi pregovore o razmeni teritorije severa Kosova za jug centralne Srbije

Drecun otkriva: Tači nudi pregovore o razmeni teritorije severa Kosova za jug centralne Srbije

drecun

PREDSEDNIK skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da predsednik Kosova Hašim Tači pokušava da Beogradu “ispod žita” ponudi razgovore o mogućnosti da se razmene teritorije severa Kosova za jug centralne Srbije.

U emisiji „Sedmica” Prvog programa Radio Beograda, Drecun je rekao da je izvesno da će doći do novog prekrajanja granica na Balkanu i da sa mnogih strana dolaze takve informacije, odnosno da se „testira teren”.

„Hašim Tači pokušava da nam ispod žita ponudi da razgovaramo o tome da se obavi razmena severa za jug centralne Srbije… Ne govorim napamet uopšte, pokušava da nam proturi tu ideju. Imate iz Amerike, stižu ideje…”, rekao je Drecun.

On je dodao da neka vrsta nacionalnog buđenja može da se vidi i unutar Evropske unije i da su dokaz za to česti pokušaji pojedinih pokrajina i regiona da dobiju nezavisnost.

Drecun je, međutim, rekao da ne zna koliko je moguće sprovesti planove o stvaranju jednonacionalnih država, jer je to veliki rizik.

Prema njegovim rečima, čitav region Balkana ostaje talac sučeljavanja velikih sila i ono što bi političke elite trebalo da urade jeste da nateraju velike sile da te probleme koji postoje rešavaju u njihovom prisustvu, a ne da donose gotova rešenja bez njihovog učešća.

Govoreći o nedavnim informacijama o tome da je Vojno-bezbednosna agencija (VBA) zaplenila nekoliko hiljada pušaka i mitraljeza na putu ka Makedoniji, Drecun je rekao da nije video zvaničnu i proverenu informaciju o tome od državnih organa i da, dok se to ne desi, on to smatra neproverenom informacijom, iako ne isključuje mogućnost da se to zaista dogodilo.

Drecun je rekao da je činjenica da sa Kosova već godinama naoružanje ilegalno ide u raznim pravcima, a da deo ostaje i u pokrajini u posedu radikalnih islamista.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …