Home / U FOKUSU / DVA PUCNJA DO KRIZE: Žarište hibridnog rata sa Bliskog istoka usmeravaju na Balkan..? Evo šta se dešava..

DVA PUCNJA DO KRIZE: Žarište hibridnog rata sa Bliskog istoka usmeravaju na Balkan..? Evo šta se dešava..

Mogu li se očekivati nove nestabilnosti u regionu i da li velike sile žarište hibridnog rata sa Bliskog istoka usmeravaju na Balkan?

Ubistvo Olivera Ivanovića, upozorenje Stejt departmenta na terorističke aktivnosti u BiH, upozorenje sajtova bliskih Rusiji na nove atentate na Balkanu, spominjanje BiH i Kosova kao, bezbednosno, najkritičnijih tačaka — sve te teme dominirale su prvih dana 2018. godine. Da je bezbednost u regionu na klimavim nogama stav je i sagovornika „Ukrštenice“.

„Kada je Zapad ustanovio uticaj ovde, mi smo samo dva pucnja od nestabilnosti, to ne govori dobro o svim aranžmanima koji su napravljeni“, kaže Aleksandar Pavić, politikolog iz Beograda.

Upozorenje Stejt departmenta, ali i informaciju koja se u medijima pojavila krajem 2017. godine, a u kojoj se navodi da Islamska država poziva uspavane ćelije da se probude i krenu sa napadima u svojim sredinama, pre svega u BiH, zvanični organi ne bi smeli da ignorišu, tvrdi Dragomir Jovičić, profesor Fakulteta bezbednosnih nauka i ističe da je Balkan poslednjih sto godina samo objekat svetske politike.

„Po regionalnu bezbednost su ovom trenutku najopasniji albansko-srpski odnosi“, napominje Jovičić.

Da upozorenja Stejt departmenta, posebno nakon ubistva Olivera Ivanovića treba shvatiti ozbiljno, smatra i Miroljub Jeftić, urednik časopisa „Politikologija religije“.

„To su stvari koje treba ozbiljno uzeti u obzir, pogotovo što postoji bezbroj informacija i akata koji su dovodili do svega ovoga što spominje Stejt department u svom izveštaju“, poručio je Jeftić.
Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost Predrag Ćeranić smatra da je krajnji cilj destabilizacija regiona i sprečavanje prodiranja ruskog uticaja. Tvrdi, propagandnim ratom i kampanjom protiv institucija na severu Kosova i u Srpskoj, vodi se hibridni rat koji se premešta sa Bliskog istoka. Deo tog rata je i priča o paravojnim formacijama u Srpskoj.

Pogledajte video:

(RTRS)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …