Home / U FOKUSU / DVE SUPERSILE PRED OTVORENIM SUKOBOM: Ruska avijacija u bici svih bitaka, kome ide najbolje parče Sirije? (VIDEO)

DVE SUPERSILE PRED OTVORENIM SUKOBOM: Ruska avijacija u bici svih bitaka, kome ide najbolje parče Sirije? (VIDEO)

U toku je prava podela Sirije. Pošto je samo pitanje meseca kada će biti u potpunosti uništena teroristička organizacija DAEŠ, svi pokušavaju da otkinu što veći komad teritorije koju oni već tri godine kontrolišu. Međutim, ni teroristi se ne predaju bez borbe.

putin-tramp

Prošlo je skoro mesec dana otkako je potpisan sporazum o stvaranju četiri zone deeskalacije. One treba da postanu zone bezbednosti za civile i pomognu da se mirovni proces između zvaničnog Damaska i opozicije pomeri sa mrtve tačke.

Međutim, poslednjih deset dana je u toku borba za kontrolisanje najvažnijih strateških saobraćajnica i područja bogatih resursima — naftom i vodom. Sirija možda nije bogata naftom kao Libija i susedni Irak, ali ni njene zalihe nisu zanemarljive.

energenata, od vitalnog značaja je i transportni čvor Palmira, kroz koju prolaze putevi za Raku, Hamu i Dejr el Zor i dalje prema granici sa Irakom.

„DAEŠ želi da sačuva kontrolu nad područjima od životnog značaja za Siriju. Naftom koja se nalazi u Dejr el Zoru i Palmiri i teritorijom pod poljoprivrednim kulturama, militanti DAEŠ-a pokušavaju da nadomeste ekonomske gubitke.

U suštini, DAEŠ je pri kraju. Teroristi se iz sve snage trude da se učvrste na jugoistoku zemlje kako bi pronašli neku ekonomsku platformu za nastavak svoje delatnosti“, rekao je za Sputnjik jedan od najboljih ruskih vojnih reportera koji se trenutno nalazi u Siriji Jevgenije Podubni.

Kurdi — neverne Tome

Kurdske demokratske snage, koje uz pomoć zapadne koalicije izvode ofanzivu na Raku, dozvolile su pripadnicima DAEŠ-a da izađu iz terorističke „prestonice“ u južnom pravcu — ka Palmiri. Malo je verovatno da za dogovor nisu znali i Amerikanci.

„Za mene je svaki dogovor sa teroristima zločin. Upućivanjem militante DAEŠ-a u pravcu sirijske vojske oni žele da reše neke svoje probleme“, smatra ruski novinar.

Izgleda kao da američka koalicija nema nameru da uništi terorističku organizaciju, već samo da je uputi u pravcu provincije Homs, Dejr el Zora i Palmire, koji se nalaze pod kontrolom snaga Bašara el Asada.

„Palmira je veliki geološki čvor. Tamo se nalaze bogata naftna polja i zalihe fosfata“, podseća Podubni.

Međutim, u drevni grad teroriste nisu pustili ruski vojnici. Za nedelju dana militanti su pokušali dva puta da se probiju iz Rake u Palmiru. Prvu kolonu avijacija je uništila 25. maja. Teroristi su opet pokušali 30. maja, ali bezuspešno.

Nekoliko preciznih naleta ruske avijacije i četiri rakete „kalibar“ sa brodova u Sredozemnom moru na kolone terorista naoružanih do zuba pokazali su da Rusija sve drži pod kontrolom. Koridor je i dalje otvoren, ali ruske specijalne snage pažljivo prate ko njime prolazi. Ministarstvo odbrane Rusije obećava: svaka akcija u pravcu Palmire biće oštro kažnjena.

„Grupa ruske vojske u Siriji ne dozvoljava da se formira udarna grupa terorista DAEŠ-a u pravcu gde operiše sirijska vojska. Kada ruska vojska uz pomoć izviđačkih sredstava otkrije da se iz rejona Rake u pravcu Palmire kreću snage DAEŠ-a, ona preduzima mere kako bi se teroristi suzbili“, rekao je Podubni.

Južni pravac

Trpeći poraze, DAEŠ se povlači u pustinju, dok sirijska vojska, uz pomoć ruske avijacije, vodi ofanzivu i od strane Palmire prema Dejr el Zoru, koji je okružen teroristima od 2014. godine, duž reke Eufrat i nastavlja čišćenje istočnog dela provincije Homs. Eufrat je vrlo važan jer se na njemu nalaze najveće sirijske elektro-stanice „Tišrin“ i „Tapka 2“.

Istovremeno, nastavljaju se borbe u provinciji Suvejda, gde je koalicija na čelu sa SAD bombardovala vladine snage i šiitske formacije. Ipak, to nije zaustavilo ofanzivu na omanji grad Tanf na granici Iraka i Sirije, gde se nalazi američka baza gde su instruktori Pentagona obučavali militante tzv.

Sirijske slobodne armije. Kroz Tanf prolazi put koji povezuje Damask i Bagdad, od strateške važnosti za Asada.

Teroristi i američka koalicija su zabrinuti što sirijska vojska može u najkraćem roku izaći na iračko-sirijsku granicu. To bi značilo stvaranje koridora za prebacivanje oružja i ljudstva iz Iraka, odnosno Irana, u Siriju. Kako bi zaustavila približavanje sirijske vojske ka Tanfu, američka vojska često koristi i avijaciju. Neki mediji pišu da se tamo nalaze i britanski, pa čak i norveški specijalci.

„Američki instruktori se nalaze na severu Sirije, savetuju i pomažu Sirijskom demokratskom savezu (Kurdima). Međutim, prisutne su jedinice SAD i na jugu Sirije. Njihov operativni centar je u Jordanu. Oni pomažu tzv. ’Novu sirijsku armiju‘, čije militante su obučavali na teritoriji Jordana. U Siriji se, u suprotnosti svim međunarodnim pravilima, nalazi nekoliko hiljada zapadnih vojnika“, naglašava ruski ratni reporter iz Sirije.

U ovom trenutku glavni zadatak svih snaga: i američke koalicije i Kurda i DAEŠ-a i mnogobrojnih „opozicionih“ grupa, jeste da se zaustavi sirijska vojska da ne dođe u posed gasnih i naftnih polja, kao i Eufrata, uz pomoć kojih može da reši probleme od vitalnog značaja za državu i da popuni budžet. Vraćanje pod kontrolu područja koji su donosila najveći prihod državi ojačalo bi i pregovaračke pozicije Bašara el Asada i stvorilo perspektivu za obnovu infrastrukture koja je porušena u dugogodišnjem ratu.

Sve češće se postavlja pitanje: šta će se desiti kada, uskoro, budu u potpunosti uništeni ili isterani teroristi DAEŠ-a iz Sirije i teritoriju koju trenutno kontrolišu podele Asad, Kurdi i „opozicija“ koju samo Amerikanci mogu da raspoznaju u moru najrazličitijih organizacija u Siriji? Tada će se oči u oči naći vladine snage koje podržavaju Rusija i Iran sa Kurdima i nekim „opozicionim“ snagama koje podržavaju SAD. Ovim bi se dve velike supersile otvoreno našle na suprotnim stranama…

Pogledajte video:(Sputnik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …