Home / U FOKUSU / ERDOGAN DAO PARE ZA CEPANJE RAŠKE: Turci hoće da pokore Srbiju preko Ugljanina!

ERDOGAN DAO PARE ZA CEPANJE RAŠKE: Turci hoće da pokore Srbiju preko Ugljanina!

U Novi Pazar su uložili četiri miliona evra, uglavnom u škole, bolnice i puteve, a osujećeni su u nameri da u Raškoj oblasti naprave i aerodrom, koji bi im bio uvertira za osamostaljivanje

500

Direktnim investicijama, građenjem infrastrukture, kupovinom banaka i ulaganjem u Rašku Turska pokušava da ostvari namere predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua da obnove Osmansko carstvo, upozoravaju sagovornici Kurira.

Turcima pomoć u pokoravanju Srbije daje predsednik Bošnjačkog veća Sulejman Ugljanin, koji se javno zalaže za otcepljenje Raške!
– Ugljanin često boravi u Turskoj. I u periodu kad je bio ministar više je putovao tamo nego što se bavio svojim poslom. Čak je, dok je bio ministar 2011, u Istanbulu bio pet puta u roku od nekoliko meseci. On se zalaže za otcepljenje Raške i ima podršku Turske za to, a zauzvrat on njima pomaže da ojačaju svoj uticaj ovde – tvrdi naš sagovornik upoznat s prilikama u Raškoj.

Osmansko carstvo

Težnje Turske da ponovo uspostavi Osmansko carstvo potvrdio je i sam Davutoglu u knjizi „Strategijska dubina“, koju je objavio dok je bio univerzitetski profesor i uvaženi stručnjak za međunarodne odnose. Turski premijer, kao što je Kurir već pisao, u njoj promoviše san o obnavljanju osmanske sile, a Balkan vidi kao epicentar u kojem treba „najintenzivnije obnavljati osmansku kulturu i tradiciju“. Jačanje kulturnih i ekonomskih veza s lokalnim muslimanskim stanovništvom, kome treba vratiti osmanski identitet, po njemu su sredstva za to.

Zahvaljujući njegovim ambicijama, u Novi Pazar je dosad uloženo četiri miliona evra, i to uglavnom u škole, bolnice i puteve. Međutim, Turska se nije zaustavila na Raškoj, pa ukupne turske investicije u Srbiji iznose 57 miliona evra. Turska Halkbanka nedavno je kupila Čačansku banku za 10 miliona evra, a kompanija „Džinsi“ otvorila je pogone u Leskovcu i Krupnju, dok su im u planu i pogoni u Novom Pazaru i Vladičinom Hanu. Turski preduzetnici pokušali su čak da naprave aerodrom u Kraljevu, koji bi im bio uvertira za osamostaljivanje, ali u tome su osujećeni.

Podrška SAD

Bivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović za Kurir kaže da težnja Turaka da povrate moć koju su imali u periodu Osmanskog carstva nije novost.
– Turcima je bitna takozvana zelena transverzala od Jedrena preko Bugarske, Makedonije, Sandžaka i BiH, nje se ne odriču. Za nju smatraju da je utvrđena linija kojom treba da idu kako bi ostvarili svoje ambicije o povratku u region. Deo njihove strategije jeste jačanje Sandžaka, što čine direktnim investicijama i jačanjem infrastrukture, a takođe računaju i na to da će tako proizvesti nestabilnost regiona – objašnjava Jovanović.

Diplomata u penziji Pavle Jevremović smatra da je rano govoriti o jačanju moći, ali da nije neobično što Turska to čini upravo preko Sandžaka.

– Postoji istorijski afinitet, Sandžak je bio politički centar u otomansko vreme. Istina je da Turska ima ulogu regionalnog, ekonomskog, političkog i vojnog faktora – rekao je Jevremović.
Milan Kovačević

MORAĆE VIŠE DA SE POTRUDE

Ekonomski analitičar Milan Kovačević ističe da su ulaganja Turske i dalje mala da bi mogla da se nazovu ozbiljnim pokušajem invazije.
– Malo su uradili dosad, a s obzirom na to da tradicionalno imaju razne veze s nama, moram reći da im je obim ulaganja skroman. Morali bi mnogo više da ulože, ali i da ih ovde prihvate da bi uspeli u svojim namerama – rekao je Kovačević.
Investiranje

U OVO JE TURSKA NAJVIŠE ULOŽILA U PAZARU

– 1,7 miliona evra za gradnju škole

– milion evra za gradnju škole u okolini grada

– 200.000 evra za most na tzv. Banjskoj petlji, na magistralnom putu Raška – Novi Pazar

– milion evra za planirano obnavljanje porodilišta

– 24 razboja i deo repromaterijala za Žensku zadrugu „Ćilim“, rekonstrukcija čitaonice u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“, podela plastenika seljacima, nabavka savremenih ambulantnih vozila i medicinske opreme

(Kurir)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …