Home / U FOKUSU / EU USVOJILA REZOLUCIJU ZA SRBIJU: Normalizacija sa Kosovom, udaljavanje od Rusije, veća autonomija za Vojvodinu i još..

EU USVOJILA REZOLUCIJU ZA SRBIJU: Normalizacija sa Kosovom, udaljavanje od Rusije, veća autonomija za Vojvodinu i još..

eu- parlament

 

Evropski parlament usvojio je danas Rezlouciju o Srbiji, kojom se pozdravlja napredak Srbije na putu evrointegracija, daje podrška za nove korake ka članstvu u EU i navode prioriteti reformskog procesa.

Evropski parlament je na plenarnom zasedanju u Strazburu velikom većinom glasova – 524 glasa za od prisutnih 673 – usvojio Rezoluciju o Srbiji.

Kako prenosi Tanjug, rezolucija “pozdravlja angažovanje i napredak Srbije u procesu evrointegracija”, a država poziva da u komunikaciji sa građanima “aktivno promiviše svoju EU strategiju”.

Evropski parlament pozdravlja otvaranje osam poglavlja u pristupnim pregovorima i iznosi očekivanje o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom, pozdravlja se i generalno poboljšanje ekonomske politike u zemlji i napredak ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, naglašava važnost srednjih i malih preduzeća i poziva na “dalje poboljšanje poslovnog okruženja” u zemlji, navodi Tanjug.

Rezolucija potom donosi poziv Evropskog parlamenta da Srbija postepeno uskladi “svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji.”

Takođe, Srbija je pohvaljena za “konstruktivan i human odnos” prema migrantima, naglašen je “napredak u oblasti pravosuđa”, ali je istaknuto da “nezavisnost pravosuđa još nije osigurana u praksi”.

Rezolucija izražava i “zabrinutost zbog nedovoljnog napretka u borbi protiv korupcije”, pa se traži od Srbije “jasna politička volja da se to pitanje reši”.

Od Srbije se traži dalja zalaganje na zaštiti pripadnika ranjivih grupa kao što su Romi, osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, migranti i zatvorenici, prenosi Tanjug.

U Rezoluciji je izneta i kritika da oblast u kojoj nema napretka jeste sloboda izražavanja i prisustvo samocenzure u medijima u Srbiji.

Evropski parlament poručuje da “autonomija Vojvodine ne sme biti oslabljena”, naglašava se u agencijskom izveštaju, a potom navodi da se traži puna saradnja sa Tribunalom, te “normalizacija odnosa sa Prištinom” i “puna primena” dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i “pitanje Zajednice srpskih opština”, navodi Tanjug.

A u izveštaju, dodaje se i to da je u rezoluciji Evropskom parlamentu veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a da je od vlasti u Srbiji zatraženo da “javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedi odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi”.

Rezolucija nije obavezujućeg karaktera, ali ima težinu političke preporuke jedne od tri najznačajnije institucije EU, ističe Tanjug.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …