Home / U FOKUSU / EVROPA SPREMNA NA RAT SA AMERIKOM: Kraj jednog savezništva

EVROPA SPREMNA NA RAT SA AMERIKOM: Kraj jednog savezništva

merkel-orban-hollande-renzi

Evropske elite još uvek nisu prebolele poraz Hilari Klinton na izborima.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da je dolazak Trampa na vlast kraj poretka u svetu, a bivši šef poslaničke grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Daniel Kon Bendit predviđa trgovinski rat između EU i SAD.

“Evropa je zasnovana na mirnom rešavanju konflikata putem pravnih normi i uvek je imala stav da ona nema neprijatelje u svetu, ali je postala izolovana pred burom koju niko nije mogao da očekuje.

Ranije su Amerika, Velika Britanija i Rusija bile predvidljive čak i onda kada bi planirale da urade nešto nepredvidivo, naprimer da započnu rat u Iraku.

Sada su SAD postale potpuno nepredvidive, Velika Britanija ne zna šta hoće, a Rusijamože da deluje izvan svojih interesa“, piše list Liberation, pozivajući se na ljude iz okruženja francuskog predsednika Fransoe Olanda.

Daniel Kon Bendit je izjavio da će novi kurs Trampa u spoljnoj politici dovesti do prekida savezničkih odnosa EU i SAD, i ekonomskog i trgovinskog rata.

I u Nemačkoj je politička elita razočarana. Tako je Štajnmajer u svom intervjuu za Bild rekao da je izbor Trampa kraj sveta kakvog ga mi znamo.

Pariz i Berlin imaju samo jedan izlaz za očuvanje EU, a to je unutrašnja konsolidacija jer je došao kraj ere u kojoj su pokazivali šipak Rusiji ispod krila američkih aviona.

(Pravda)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …