Home / U FOKUSU / EVROPA SPREMNA NA RAT SA AMERIKOM: Kraj jednog savezništva

EVROPA SPREMNA NA RAT SA AMERIKOM: Kraj jednog savezništva

merkel-orban-hollande-renzi

Evropske elite još uvek nisu prebolele poraz Hilari Klinton na izborima.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da je dolazak Trampa na vlast kraj poretka u svetu, a bivši šef poslaničke grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Daniel Kon Bendit predviđa trgovinski rat između EU i SAD.

“Evropa je zasnovana na mirnom rešavanju konflikata putem pravnih normi i uvek je imala stav da ona nema neprijatelje u svetu, ali je postala izolovana pred burom koju niko nije mogao da očekuje.

Ranije su Amerika, Velika Britanija i Rusija bile predvidljive čak i onda kada bi planirale da urade nešto nepredvidivo, naprimer da započnu rat u Iraku.

Sada su SAD postale potpuno nepredvidive, Velika Britanija ne zna šta hoće, a Rusijamože da deluje izvan svojih interesa“, piše list Liberation, pozivajući se na ljude iz okruženja francuskog predsednika Fransoe Olanda.

Daniel Kon Bendit je izjavio da će novi kurs Trampa u spoljnoj politici dovesti do prekida savezničkih odnosa EU i SAD, i ekonomskog i trgovinskog rata.

I u Nemačkoj je politička elita razočarana. Tako je Štajnmajer u svom intervjuu za Bild rekao da je izbor Trampa kraj sveta kakvog ga mi znamo.

Pariz i Berlin imaju samo jedan izlaz za očuvanje EU, a to je unutrašnja konsolidacija jer je došao kraj ere u kojoj su pokazivali šipak Rusiji ispod krila američkih aviona.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …