Home / U FOKUSU / FATALAN METAK ZA SRBIJU– TAJNI TAČIJEV DOGOVOR SA ZAPADOM ZAPALIO BALKAN

FATALAN METAK ZA SRBIJU– TAJNI TAČIJEV DOGOVOR SA ZAPADOM ZAPALIO BALKAN

Ako na ovaj način ode sa vlasti, ostaće zapamćen kao čovek koji je hteo da zaokruži državnu politiku, a biće ostavljen na miru u procesu pred Međunarodnim sudom za krivične radnje tokom i posle rata.

taci- mogerini

Iza najave ostavke Hašima Tačija, predsednika Kosova, da će podneti ostavku ako ne bude usvojen nacrt zakona o „Vojsci Kosova“, mogao bi da stoji njegov dogovor sa međunarodnom zajednicom da se elegantno povuče sa funkcije i izbegne krivično gonjenje pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

Ovo je za Sputnjik kao mogućnost izneo politički analitičar iz Prištine Behljuj Bećaj, koji kaže da je to jedna od tri moguće opcije.

Bećaj veruje da je ovo i dobar povod da Tači na ovakav način ode sa funkcije, što je svakako, napominje naš sagovornik, za njega bolje nego da ide putem Međunarodnog suda.

Ovo je, nastavlja on, i dobar manevarski potez, da ostane upamćen kao prinicipijalan predsednik koji drži do svoje reči, dakle „bese“, da će podneti ostavku ukoliko se pitanje transformacije KBS ne završi na način na koji je on to zamislio.

Ono u šta, međutim, naš sagovornik najviše veruje je sledeće:

„Ovo je moguće jedna zajednička ujdurma između međunarodne zajednice i njega da on na ovaj način ode sa vlasti, da ostane zapamćen kao čovek koji je hteo da zaokruži državnu politiku i da bude ostavljen na miru u procesu početka rada Međunarodnog suda za pretpostavljene krivične radnje tokom rata i posle njega.“

Na pitanje da li bi se Tačijeva ostavka odrazila negativno na političku situaciju na KiM, Bećaj odgovara tako što kaže da bi „bilo negativno da on ostane i da ignoriše međunarodnu javnost“, posebnu one koji su doprineli da se dođe do ovakvog stanja u smislu konstitucije države, a ne u smislu eskalacije organizovanog kriminala.

„Najava Tačijeve ostavke je ambivalentna. Ako ne prođe njegov predlog on bi ostao upamćen kao čovek koji se drži reči i koji je sa funkcije otišao zbog takozvanih visokih principijalnih, nacionalnih i državnih razloga. Ako njegova namera prođe, Tači će investirati u sebe, ali će, koliko shvatam, na svoja pleća da natovari celu međunarodnu zajednicu koja nije spremna da prihvati takve promene“, kaže Bećaj.

Slavko Simić, šef poslaničke Srpske liste u parlamentu Kosova, kaže da je Tači zapravo sebi ovakvom najavom dao autogol. On podseća da su sve uticajne zemlje zapada Tačija upozorile da nema vojske mimo Ustava Kosova, i bez podrške manjina. Dodaje da će Tači morati da održi reč, ako je ozbiljan političar, i da podnese ostavku na mesto predsednika.

„Međutim, sve je izvesnije da će Tači naterati Vladu Kosova da nacrt zakona o vojsci prosledi Skupštini na glasanje, a imamo i informacije da je već obavio neke razgovore sa ostalim manjinama u skupštini Kosova kako bi dobio podršku za taj projekta.

Ukoliko dođe do usvajanja tog zakona u skupštini, mi u tome nećemo učestvovati i podnećemo tužbu ustavnom sudu Kosova“, kaže Simić, napominjući da ovoga puta Srbi imaju i podršku Amerike i međunarodne zajednice i NATO-a.

On ističe da je očigledna politička netrpeljivost i razlike koje postoje u vladajućoj koaliciji između stranke Ise Mustafe i Hašima Tačija i da je gotovo uveren da će doći do vanrednih parlamentarnih izbora.

„Činjenica je da zbog nedostatka podrške za ovaj zakon u međunarodnoj zajednici, može doći i do toga da ostale albanske stranke izgube poverenje Zapada ako podrže Tačija u svojim namerama, a to im ne ide u prilog“, veruje Simić.

Naš sagovornik napominje da ovakva politička destabilizacija može lako da dovede do destabilizacije ne samo na teritoriji Kosova, već celog zapadnog Balkana.

Nenad Rašić, poslanik u Skupštini Kosova, smatra da je Tači dovoljno iskusan političar, koji nije bez nekog rezervnog plana rekao da će podneti ostavku.

„Svi smo bili iznenađeni pominjanjem ostavke i vrlo je teško oceniti šta se iza toga krije.

Tehnički, njegova ostavka bi bila lako rešena jer se predsednik bira u parlamentu. Međutim, politički to svakako vodilo ka nekim ozbiljnijim političkim tenzijama“, smatra Rašić.

Izvesno je da Tačiju politički ne odgovara funkcija na kojoj se nalazi, jer osim što je prema ustavu Kosova morao da podnese ostavku na mesto šefa stranke, čime je „izgubio“ kontrolu nad odlukama koje se donose i u parlamentu ali i u partiji, Tači je došao u poziciju da bude „predsednik svih građana“, što mu uskraćuje mogućnost da, što bi se reklo, „govori ono što misli“.

S druge strane, ako bi došlo do vanrednih izbora na Kosovu, Tačijeva stranka nije baš na ceni, posebno što je Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova „uznapredovala“ u rejtingu od kada je Haradinaj uhapšen.

Bez Tačija u kampanji gotovo je sigurno da njegova stranka ne bi bila deo buduće vlasti. S druge strane, nije isključeno da je Tači zaista postigao dogovor sa međunarodnom zajednicom da ne bude gonjen zbog ratnih zločina i da se na ovaj način sprema za „političku penziju“

(sputniknews)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …