Home / U FOKUSU / FRANCUSKA NA IVICI PONORA: Pukli u svim sektorima, EU i sankcije Rusiji ih razbili

FRANCUSKA NA IVICI PONORA: Pukli u svim sektorima, EU i sankcije Rusiji ih razbili

brisel-protesti-demonstracijeIndustrijska proizvodnja u Francuskoj je u junu pala drugi mesec zaredom, saopštio je danas francuski statistički biro “INSEE”, što je, prema ocenama analitičara, alarmantno, pošto su oni očekivali skroman rast proizvodnje.

Industrijska proizvodnja je u junu pala za 0,8 odsto, posle pada od 0,5 odsto u maju, a sektor prerade nafte je zabeležio najveći sunovrat zbog štrajka u francuskoj naftnoj industriji, prenosi agencija Frans pres.

Takvi podaci su, prema ocenama analitičara Konora Kembela iz kompanije Spredeks, alarmantni i znatno lošiji od majskih podataka, pošto su ekonomisti očekivali rast proizvodnje od 0,3 odsto.

Aktivnost u prerađivačkom sektoru je pala za 1,2 odsto u junu posle revidiranog rasta iz maja od 0,1 odsto.

Prekid rada u francuskim rafinerijama početkom juna, u znak protesta protiv novih reformi radnog zakonodavstva, uzrokovao je pad proizvodnje u sektoru prerade nafte od čak 12,4 odsto, navodi “INSEE”.

U sektoru proizvodnje hrane i kapitalne robe je takođe evidentiran pad, dok je proizvodnja energenata porasla za 0,1 odsto, što je jedina svetla tačka ovih podataka.

U celokupnom drugom tromesečju, industrijska proizvodnja je pala za 0,1 odsto.

Najnoviji podaci, kako ocenjuje AFP, podrivaju nadu u ekonomski oporavak druge najveće ekonomije evrozone posle Nemačke.

“INSEE” je prošlog meseca saopštio da je francuska ekonomija ostvarila nulti privredni rast u drugom tromesečju, što je ugrozilo očekivanja vlade u blagi oporavak ekonomije.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …