Home / U FOKUSU / FRANCUSKI POSLANIK OSUO PALJBU U EP: Evropa mora ODMAH okončati politiku kolektivne kazne za srpski narod, koji je platio ogromnu cenu u jugoslovenskoj tragediji!

FRANCUSKI POSLANIK OSUO PALJBU U EP: Evropa mora ODMAH okončati politiku kolektivne kazne za srpski narod, koji je platio ogromnu cenu u jugoslovenskoj tragediji!

zan-luk-safhauzer-poslanik-francuska-evropski-parlament-600x392

Francuski poslanik u Evropskom parlamentu Žan Luk Šafhauzer izjavio je da evropski vrh mora da okonča politiku kolektivne kazne za srpski narod koji je platio ogromnu cenu u jugoslovenskoj tragediji sa hiljadama mrtvih, nestalih i izbeglih.

„Evropa mora da prizna patnje Srba i odgovornost EU u tom ratu i priznavanju jednostranih deklaracija o nezavisnosti Hrvatske i Slovenije. Hrvatska nema pravo da priča o unutrašnjim stvarima u BiH, pogotovo zbog etničkog čišćenja u Krajini 1995. godine“, naglasio je Šafhauzer, funkcioner Nacionalnog fronta.

On je za „Glas Srpske“ ocenio da je referendum o Danu Republike Srpske pravo Republike Srpske da posegne za svim legalnim stvarima u svoju odbranu.

„Niko nema pravo da ignoriše legitiman izbor naroda u Republici Srpskoj. Uvek je dobro kada vlada dâ pravo glasa narodu, a referendum je najbolji instrument koji mu se može dati“, smatra Šafhauzer.

On je pojasnio da evropske institucije ne vole referendume, ma gde oni bili održavani, izvan granica EU ili u njima, bilo to u Britaniji, Mađarskoj, Ukrajini, Holandiji ili u Republici Srpskoj.

„Oni odbijaju da prihvate pravo naroda da bira svoju sudbinu kada je taj izbor protiv takozvanih ’evropskih vrijednosti‘ ili protiv same Unije“, rekao je Šafhauzer.

Šafhauzer ne misli da je moguće da bi rukovodstvo Srpske moglo da se suoči sa sankcijama zbog referenduma.

On je poručio da EU nema pravo da se meša u unutrašnje stvari BiH, a Srpska ima pravo da posegne za svim legalnim stvarima u svojoj odbrani.

Šafhauzer je rekao da u Evropskom parlamentu već ima pozitivnih reakcija na poštovanje obaveza iz reformske agende u BiH o putu ka EU, ali ima dosta glasova da bude poništen Dejtonski sporazum, kao i da BiH bude centralizovana i na taj način umanjen prenos nadležnosti na entitete, prvenstveno na Republiku Srpsku.

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …