Home / U FOKUSU / GRČKA KLJUČA: Počinju pripreme za balkanski rat i prodor albanskih komandosa preko Makedonije

GRČKA KLJUČA: Počinju pripreme za balkanski rat i prodor albanskih komandosa preko Makedonije

Foto: Profimedia/AFP
Foto: Profimedia/AFP

Grčki mediji budno prate dešavanja u Makedoniji, naročito strahujući od opasnosti koja dolazi od šiptarskih terorističkih organizacija.

“Balans i spokojstvo na Balkanu vise na tankom koncu i pitanje je dana kada će fitilj koji dogoreva dovesti do eksplozije”, piše povodom razvoja situacije u Makedoniji na grčkom informativnom portalu Skaj, čiji analitičari konstatuju da ukoliko dođe do mešanja albanskih terorista u susednoj zemlji, “to će značiti da će sirijski scenario dovesti pred vrata Grčke”.

Armija UČK je spremna i na tajnim mestima čeka komandu da uđe u Tetovo i Skoplje kako bi ostvarili ideju o “velikoj Albaniji”, prema kojoj će Albanija, Kosovo i delovi BJRM postati njen deo.

Prema informacijama Skaja, iz njihovog centra koji se nalazi na teritoriji Kosova, oni društvene mreže, kao što je Fejsbuk, već koriste za saopštenja u kojima poručuju da će voditi borbu za oslobođenje svojih teritorija i da će uskoro krenuti u “borbu osvete Makedoncima za žestoko obraćanje i ubistva Albanaca”.

U analizi na grčkom onlajn izdanju TV kanala Skaj, podvlači se da posebnu zabrinutost izaziva i činjenica da su se oružane grupe terorista već oglasile u albanskim listovima

Bota sot gde poručuju da će “Gruevski i Ivanov snositi odgovornost za krvoproliće i teror u Makedoniji”, dok na sajtu Info Škip poručuju narodu: “Kupite hranu i lekove jer počinje Treći svetski rat”.

Grčko ministarstvo inostranih poslova koje je izrazilo zabrinutost zbog razvija situacije u BJRM, takođe, poručuje da je Atina koja “podržava princip ne mešanja u unutrašnje stvari susednih zemalja, spremna da, kad god to od nje budu zahtevali, pomogne u iznalaženju načina za izlazak iz krize, poštujući pritom nezavisnost i teritorijalni integritet Makedonije i bazirajući se na odredbe međunarodnog prava”, podseća u natpisu na svom sajtu grčki Tok i konstatuje da je Grčka ozbiljno zabrinuta zbog novih žarišta nestabilnosti na njenim severnim granicama.

(Politika)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …