Home / U FOKUSU / GRČKI NAROD NA ULICAMA: Protesti protiv Ciprasa i nove vlade, dimne bombe i zapaljeni automobili! (VIDEO)

GRČKI NAROD NA ULICAMA: Protesti protiv Ciprasa i nove vlade, dimne bombe i zapaljeni automobili! (VIDEO)

Program reformi levičarske vlade grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošao je danas „ispit“ u nemačkom parlamentu, gde je velika većina poslanika glasala za četvoromesečno produženje programa finansijske pomoći Atini, dok je u grčkoj prestonici to bio povod za prve antivladine demonstracije.

italija- protesti 2

Nemački zakonodavci su sa 542 glasa od 631, podržali produženje programa, nakon što je ministar finansija, Volfgang Šojble, apelovao na evropsko jedinstvo, podsećajući zakonodavce Bundestaga da se ne radi o izdvajanju novog novca za Grčku, već o dodatnom vremenu za Atinu da ispuni svoje obaveze.

Glasanje u nemačkom parlamentu bila je poslednja velika prepreka koju je trebalo preskočiti za konačno odobrenje produženja programa finansijske pomoći Grčkoj za još četiri meseca.

Grčki ministar finansija, Janis Varufakis, nazvao je danas ovaj teško izvojevani sporazum „smokvinim listom“ koji treba da stavi tačku na prethodni program koji je „namerno nejasno“ osmišljen, kako bi se osigurala podrška evropskih parlamenata, javlja frans pres.

Varufakis se osvrnuo i na problem grčkih javnih finansija, navodeći da je državna kasa trenutno prazna i da Grčka nije imala drugu opciju, osim izlaska iz evrozone. „To bi bila katastrofa. Ovo što smo postigli mnogo je bolja opcija“, poručio je Varufakis u intervjuu za Antenu.

„Kada je reč o primarnom suficitu, nismo precizirali tačnu cifru, jer je i evropskim zakonodavcima jasno da ne možemo dostići suficit od 4,5 odsto u narednih 10 godina, pošto bi to uništilo privatni sektor“, naglasio je Varufakis.

Nemački mediji preneli su da je pre zasedanja parlamenta i kancelarka Angela Merkel pozvala svoje demohrišćane da na zasedanju Bundestaga podrže Grčku, odnosno predlog o produženju finansijskog programa pomoći toj zemlji.

Istovremeno, kako izveštavaju agencije, u Atini su ekstremna levica i anarhističke grupe organizovale prve antivladine demonstracije, od kada je levičarska partija Siriza došla na vlast pre mesec dana, a tokom protesta došlo je i do sukoba demonstranata sa policijom.

Oko 450 ljudi izašlo je na ulice Atine protestujući protiv levičarsko-desničarske koalicione vlade premijera Ciprasa, koja je s partnerima iz EU postigla dogovor o produženju finansijske pomoći.

Taj sporazum je naišao na neslaganje i unutar Ciprasove stranke, a deo ekstremne levice optužuje vladu da je pogazila predizborna obećanja, prenela je agencija AP.

Posle protestnog marša, oko 50 aktivista u duksericama sa kapuljačama gađalo je policiju Molotovljevim koktelima, dimnim bombama i kamenicama u atinskoj četvrti Eksarhija.

Levičarska vlada je izabrana 25. februara zbog obećanja da će ostvariti otpisivanje državnog duga i staviti tačku na stroge mere štednje zbog kojih je svaki četvrti Grk ostao bez posla.

(Tanjug)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …