Home / U FOKUSU / HLADNI RAT 2: Ruski špijunski brod primećen kod američke obale! (VIDEO)

HLADNI RAT 2: Ruski špijunski brod primećen kod američke obale! (VIDEO)

rusija- ratni- brod 1

Amerikanci su primetili ruski brod na udaljenosti od 112,7 kilometara od obale države Delaver. To znači da se „Viktor Leonov“ nalazio u međunarodnim vodama i da nije ulazio u teritorijalne vode SAD, ali je opet bio veoma blizu. Jer, svega 30 milja od lokacije ruskog špijunskog broda nalazi se američka mornarička baza Nju London.

– To nije veliki povod za zabrinutost, ali mi ga svakako pratimo – izjavila je poručnica Valeri Henderson, portparolka Ministarstva odbrane.

„Foks njuz“ je naveo da je „Viktor Leoov“ u prolazu, te da će se zatim uputiti ka Karibima. Bela kuća nije komentarisala kretanje ruskog broda.

Prema podacima drugog izvora, „Viktor Leonov“ se poslednji put pojavio u blizini američke obale u aprilu 2015. godine. Prema ocenama američke vojske, taj tip brodova je predviđen za presretanje radio veza i različitog tipa komunikacija, kao i za proučavanje parametara sonara.

Iako ruski brod nije prekršio nijedan međunarodni zakon, nekoliko kongresmena i zvaničnika Pentagona izrazilo je zabrinutost zbog njegove blizine američkoj obali, naročito posle spekulacija o navodnim špijunskim aferama u SAD i navodnom mešanju Kremlja u izborni proces.

Tako je republikanski kongresmen Džo Kortni, član Komiteta mornaričkih snaga, ovaj akt Rusije nazvao „neprihvatljivim činom agresije“.

– Ruski špijunski brod patrolira 30 milja od naše baze pokazuje da je pretnja Rusije po Ameriku i te kako osnovana i realna – poručio je Kortni, prenosi NBC.

Senator države Konektikat Kris Marfi izjavio je da se Rusija ponaša „kao da je odjednom dobila dozvolu za širenje svog uticaja i podizanje granica tolerancije SAD“.

Pogledajte video:


(Agencije)

Check Also

OTKRIVENA MISIJA UHAPŠENOG AMERIČKOG MARINCA: Ubistvom ovog čoveka, planirao da izazove najgori mogući scenario za Srbiju! Evo o čemu se radi..

Bivši američki marinac Danijel Korbet, koji je 31. januara uhapšen u Beogradu, imao je zadatak …