Home / U FOKUSU / Hrvatska dobija NEVIDLJIVE VOJNIKE

Hrvatska dobija NEVIDLJIVE VOJNIKE

Uz neophodnu vojnu moć i borbenu spremu, jedna od najvećih prednosti u ratovanju i drugim vojnim akcijama je biti maksimalno neopažen za neprijatelja. Hrvatska tekstilna kompanija Čateks iz Čakovca u tome je smeru ostvarila veliki uspeh.

vojnik- nevidljivi

Prvi su u Evropi proizveli novu vrstu tkanine za specijalne vojno-policijske namene, zahvaljujući kojoj uniforme vojnika postaju „nevidljive“.

Naime, kompanija je proizvela šaru koja već na pet metara postaje stopljena s okolinom, a u infracrvenom spektru osoba u uniformi gotovo da se vidi kao deo prirode.

Nova šara

Nova tkanina razvijena je u saradnji s američkim i slovenskim partnerima, a satkana je od mešavine najkvalitetnijeg pamuka i novog CORDURA vlakna koje je proizvela kompanija Invista iz SAD, piše Al Jazeera.

Zahvaljujući toj saradnji, kaže projekt menadžer Ivan Karol iz Čateksa, dobili su priliku prvi u Europi da razvijaju tkaninu s novim vlaknom. Rad na projektu nove šare trajao je više od dve godine.

Ističući da nevidljivost u modernom ratovanju kao takva, naravno, ne postoji, Karol objašnjava da su u kompaniji napravili pomake u vidljivom (dnevnom) i nevidljivom (noćnom) spektru.

– TRI/PAT prikrivna šara je vizualno proporcionalno balansirana prikrivna šara čije su temeljne „konstrukcijske jedinice“ trougao i poligonalni oblici. Upravo takvi oblici dominiraju u prirodi, pa je logično bilo iskoristiti ih u dobrim proporcijama kod izrade šare – kaže Karol.

„Nevidljivi“ i danju i noću

Današnja detekcijska tehnologija ubrzano se razvija, a time se, kaže, menja i operativan način delovanja.

– U vidljivom spektru – po danu – vojnik u igri svetla i sene ima veće izglede drži li se sene i prirodnih fizičkih barijera kako bi se izbegla termalna detekcija. Vođeni time, šara je

razvijena da u vidljivom spektru najbolju mimikriju nudi upravo u takvom načinu jelovanja.

Igrom proseka boja postigli smo optimum u ekstremnim i maksimum u tranzicionim godišnjim dobima – kaže Karol.

Svoj direktan doprinos dali su u polju infracrvene detekcije – manipulacijom refleksije talansdih dužina boja u vidljivom i infracrvenom spektru šara je izvedena za maksimalnu prikrivenost i po dnevnim i po noćnim uslovima.

– Noćni uslovi zahtevaju poseban pristup razvoja boja jer na primer nijansa smeđe može da reflektuje ambijentalnu svetlost kao svijetli ton ili kao tamni ton. Pojednostavljeno, u infracrvenom spektru zelena i smeđa boja mogu da reflektuju jednaku monokromatsku svetlost. U saradnji sa luksemburškom tvrtkom ACTinBLACK sarl. uspješno smo u jednoj šari funkcionalno spojili vidljivi i infracrveni spektar i time osnovni zaštitni sloj vojnika – uniformu – zadržali u koraku s detekcijom – navodi dalje.

Šara poseduje mikro i makro uzorak, a njihov je zadatak razbijanje konture čoveka na bližoj i većoj udaljenosti.

– Možemo vrlo čvrsto stati iza rečenice da smo gore nabrojenim operativcu na terenu znatno povećali izglede – kaže Karol.

Novo vlakno T420HT tkanini daje i druge važne prednosti – značajno su poboljšana svojstva od kojih je najznačajnija otpornost na habanje, veća čvrstoća, bolja manipulacija vlage, a neki su parametri podignuti i do 100 posto u odnosu na trenutne tkanine.

„Poboljšano je svojstvo „NO MELT NO DRIP“ (ne topi se i ne kaplje) što znači da se tkanina prilikom ekspozicije plamenu karbonizira, čime se umanjuje potencijalna razina opeklina. Novo vlakno nudi i širi spektar tkanja, omogućavajući konstrukciju izuzetno izdržljivih tkanina za razne klimatske uslove. Znatno je poboljšana i udobnost, što za operativca u najtežim uslovima smatramo velikim benefitom“.

Dizajn nadahnut hrvatskom geografijom

Tkanina je jedinstvena i dizajnom, a prve inačice šare izrađene su za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

„Doslovno sve elemente šare smo napravili od stiliziranih prosjeka kontura hrvatske vegetacije, oranica i kora drveća, kod dizajna, kao elemente također smo koristili konture ostrva hrvatskog arhipelaga i tradicionalno konturu Republike što je veliki psihološko-motivacijski faktor krajnjeg korisnika. Osim udobnosti tkanine i funkcionalne šare, takva priča i izrada šare postiže psihološki efekt u više aspekata poput motivacije i sigurnosti dok vojnik na sebi nosi uniformu izrađenu od delova teritorija sopstvene zemlje“.

Direktor ove kompanije koja trenutno zapošljava 340 radnika, Davor Sabolić, kaže da se cela priča bazirala na primarnom razvoju u kojem se svaki korak poduzimao postepeno i analizirao pre nego što se krenulo dalje. Trenutno se u vezi novih materijala zanima više evropskih zemalja.

– Problem je bio taj što u praksi nemate definirane procedure kako stvarno razviti dobru šaru i tu smo temeljem iskustva i inovativnosti naših djelatnika uspeli postići dobar balans koji je rezultirao konačnim proizvodom TRI-PAT šarom – kaže Sabolić.

Međunarodno tržište

U planu kompanije je značajniji iskorak na međunarodnom tržištu, odnosno pozicioniranje Čateksa kao lidera u proizvodnji tkanine za specijalne namene.

– Vojni program je trenutno glavni fokus, a osim njega razvijamo i dalje naš program za kuću, medicinski program kao i program odeće koja štiti od vremenskih neprilika. Trenutno smo i u novom investicionom ciklusu gde ćemo u narednih pet godina investirati oko četiri do pet miliona evraa u modernizaciju postrojenja – ističe Sabolić.

Hrvatska vojna industrija godišnje raste 20 posto, a osim oružja velik deo te industrije čini i ostala oprema, poput kožne galanterije ili kaciga novije generacije koje proizvodi kompanija Šestan-Busch koje kako kaže vojni analitičar Marko Ćustić, pružaju najbolju zaštitu na bojištu i tražene su u svetu.

Čateksovo postignuće, kaže Ćustić, predstavlja doprinos toj grani hrvatske vojne industrije i priliku za Čateks jer se uniforme, pogotovo one koje se koriste u borbenim uslovima, stalno menjaju s novim zahtjevima koji se na bojištima javljaju – trenutačno SAD zamjenjuje svoju poznatu uniformu s digitalnim oblikom novom uniformom koja zadovoljava nove standarde.

– Više nije bitno sakriti vojnika samo u vidljivom dijelu spektra, nego je bitno sakriti ga i u infracrvenom i u drugim delovima spektra jer se danas bojišta posmatraju elektronskim uređajima koji vide van onoga što samo oko vidi. Tako da je to definitivno nešto u čemu su sada sve vojske sveta ili imaju nove uniforme koje sad prilagođavaju tome ili su u procesu zamene, uvođenja ili traže nova rešenja koja mogu zadovoljiti taj novi zahtev – kaže Ćustić.

(Al Jazeera)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …