Home / U FOKUSU / HRVATSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE- DŽIHADISTI OBJAVILI RAT BALKANU: „ISIS“ zove vehabije iz BiH, Albanije i Kosova da napadaju- 120 terorista na samo nekoliko sati od Beograda!

HRVATSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE- DŽIHADISTI OBJAVILI RAT BALKANU: „ISIS“ zove vehabije iz BiH, Albanije i Kosova da napadaju- 120 terorista na samo nekoliko sati od Beograda!

Hrvatske obaveštajne službe prate razvoj situacije u celom regionu i na najvećem su stepenu pripravnosti, a to uključuje i saradnju sa obaveštajnim službama iz drugih zemalja. Tamošnji mediji prenose da je ono po čemu bi ova zemlja trebalo da bude primer drugim državama je i uloga Islamske zajednice, ali i upozoravaju da su i balkanske zemlje ugrožene i da su poruke džihadista zapravo “objava rata”.

isil- dzihadisti- teroristi

Prema procenama stručnjaka, u poslednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa koje su spremna da krenu u borbu protiv zapadne civilizacije. Ministar unutrašnjih poslova BiH govori kako je samo u toj zemlji oko 3.500 vehabija koje se smatraju glavnim propagatorima radikalnog islama i terorizma. Ali procene govore da je broj daleko veći.

U video-porukama džihadista koji prete napadima i spaljivanjima, zemlje regiona se sve češće spominju. Pored toga, oni pozivaju domaće muslimane da krenu u sveti rat. Poslednja takva poruka pojavila se pre nekoliko dana.

– To je objava rata – rekao je sagovornik Jutarnjeg lista.

Stručnjaci koji su upoznati sa delovanjem radikalnih islamista na području celog regiona zaključuju da je, bez namere za širenjem panike, Balkan – ugrožen.

– Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ISIS-a i drugih radikalnih grupa je da razore koncept zajedničkog suživota muslimana i hrišćana. Ove tri države su kao stvorene za te planove – tvrde sagovnornici hrvatskog medija.

Takođe, kao jedan od problema navode se migrantska kriza i talas izbeglica, koji je iskoristio jedan od terorista iz Pariza tako što je balkanskom rutom stigao do mesta tragedije.

– Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji – piše Jutranji list o teritoriji koja obuhvata Srbiju, BiH i Crnu Goru.

Prvi radikalni islamisti na ove prostore stigli su s ratom u Bosni kada je tadašnje bošnjačko rukovodstvo odobrilo ulazak stranih boraca iz islamskih država u Armiju BiH, pa je 1993. godine osnovana brigada El Mudžahid. Nakon završetka rata veći deo boraca ostao je u BiH, dobio je državljanstvo, osnovao porodice, gde su širili ideje radikalnog islama kroz obrazovne i druge ustanove u kojima su se dobro pozicionirali. Već 1998. godine radikalni islamisti nalaze novo područje delovanja, a to je Kosovo.

Na prostoru Sandžaka u Srbiji vehabije se pojavljuju početkom 2000. godine i nastaju ustanove u kojima se propoveda vehabizam. Meta vehabija su socijalno ugrožene slabo obrazovane osobe. Postojala je jaka veza s vehabijama u Bosni pa su mnoge vehabije iz Sandžaka odlazile u kamp u Gornju Maoču, nekadašnjem centru za obuku vehabija.

U Bosni je trenutno 28 lokacija na kojima deluje vehabijski pokret. Sagovornici Jutarnjeg lista posebno ukazuju na problem povratnika sa sirijskog ratišta. Prema dostupnim podacima u BiH ih se dosad vratilo oko 50, a u ceo region njih oko 150.

– Odlaze kao ekstremisti, a vraćaju se kao teroristi – definicija je ovih povratnika.

Baki Keljani, portparol kosovske policije je izjavio da se na Kosovu trenutno nalazi oko 120 osoba koji su povratnici iz takozvane Islamske države.

Reč je o osobama koje su od 2011. godine učestvovale u borbama u Siriji i Iraku na strani ID, piše prištinski list Zeri, a prenosi RTS.

Izvori tog lista kažu da institucije, uključujući kosovsku policiju, kosovsku obaveštajnu agenciju i druge relevantne mehanizme, detaljno prate aktivnosti osoba s Kosova, koje su u različitim periodima bili u Siriji i Iraku, a koje su se vratile na Kosovo.

Na Kosovu su podignute mere bezbednosti na najviši nivo posle nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Inače, pre napada u Francuskoj, makedonski predsednik Đorđe Ivanov je saopštio da se u tu državu vratilo 70 pripadnika ID.

(Jutarnji.hr)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …