Home / U FOKUSU / Intervencija se bliži: SAD i NATO se pripremaju za novi rat u Libiji?!

Intervencija se bliži: SAD i NATO se pripremaju za novi rat u Libiji?!

amerika- nato- vojnici- specijalci- komandosi- sad

Britanski Gardijan je u nedelju jasno nagovestio da se SAD i NATO pripremaju da izvrše novu vojnu intervenciju na teritoriji Libije.

Zapadne sile vrše pritisak na novoformiranu koaliciju „Vladu nacionalnog jedinstva“ Libije, okupljenu prošle nedelje pod nominalnom inicijativom vlade Malte, da odobri napade na ciljeve ISIL u zemlji.

Prvi zadatak „Vlade nacionalnog jedinstva“ bi trebalo da bude „direktan poziv za pomoć sa Zapada“, a britanski premijer Dejvid Kameron je pozvao novu koalicije da bude „jedinstvena, predstavnička vlast Libiji nasuprot ISIL.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je obećao da će Vašington u punom obimu podržati novu vladinu koaliciju, a predsednik Barak Obama je nagovestio planove za novu vojnu intervenciju SAD-NATO u Libiji, rekavši da se zemlja sada suočava sa „veoma lošom situacijom“, kao rezultat neuspeha da se tamo ponovo stvori jedinstvena vlast posle rata 2011. godine.

Takozvana „Vlada nacionalnog jedinstva“ ne obuhvata nijedan od ova dva režima koje trenutno tvrde da imaju suverenitet nad Libijom. Ne obuhvata ni i brojne druge grupe koje su u velikoj meri uključene u borbe na terenu, gde se najmanje šest velikih plemenskih milicija bore za kontrolu nad strateškim delovima obale. Među njima su Libijska narodna armija, Ansar al-Šerijat, anti-islamistička milicija Kirenake, Islamska Država, Revolucionarni savet Šura, takozvani „umereni islamisti“ iz saveza Libijska zora, i berberska miliciju.

Daleko od obezbeđivanja bilo kakvog stvarnog jedinstva i stabilnosti, nova „vlada“ je stvorena kao pravni smokvin list za drugi vojni napad protiv Libije od strane imperijalističkih sila, koje pokušavaju da iskoriste politički haos koji je proizveo rat iz 2011. godine, da sprovedu još jedan krug neokolonijalnog porobljavanja u Africi i na Bliskom istoku. Libija je zemlja koja ima najveće rezerve nafte u Africi.

Prošle nedelje, zapadni mediji su izvestili o opasnosti od rasta libijskog ogranka Islamske države, tvrdeći da je u nedelju ISIL bila na ivici osvajanja ključnog grad Adždabija, što bi joj dalo kontrolu nad znatnim delom libijskog naftnog bogatstva.

 

Ratne pripreme se vrše u potpunoj medijskoj tišini, a naziruća eskalacija u Libiji, otvara novi front i širi rat, koji već obuhvata Irak, Sirija i Jemen, pokrenut iza leđa američkog naroda bez ikakve javne rasprave ili debate.

U nedelju je javljeno da američki komandosi tajno borave u Libiji već „neko vreme“, ali se misija američkih specijalnih snaga u Libiji završila debaklom, jer su prošle nedelje komandosi na brzinu povučeni, nakon neočekivanog neprijateljstva lokalnih snaga.

Američki vojnici su povučena ubrzo nakon dolaska, kada je postalo jasno da su libijske snage koje kontrolišu to područje neprijateljski nastrojene prema američkom prisustvu. Već je poznato da su američki specijalci sproveli opsežne operacije unutar Libije do 2011. godine, kao pukušaj da se mobilišu islamističke milicije za ratove protiv libijskih i sirijskih vlasti.

Dokazi o američkim tajnim operacijama u Libiji su se pojavili u trenutku priprema za otvorenu kopnenu operaciju u ime borbe protiv snaga Islamske države. Najagresivniji zagovornici nove operacije u Libiji se nalaze u Londonu, koji zajedno sa Italijom radi na strategiji slanja značajnih kopnenih snaga radi okupacije delova bivše italijanske kolonije.

Ranije ovog meseca, francuski premijer Manuel Vals je jasno rekao da će Francuska ponovo pokrenuti operacije protiv Libije, izjavljujući da se protiv neprijatelja ISIL mora boriti „i u Siriji, u Iraku i sutra bez sumnje u Libiji.

„Prošle nedelje, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, britanska vlada je tvrdila da ISIS posmatra Libiju kao „najbolju priliku da proširi svoj takozvani kalifat„, i da je islamistička grupa osnovala nove sigurne zone i baze u Severnoj Africi, kao odgovor na eskalaciju operacija zapadnih sila u Siriji i Iraku.

Francuska vojska već vrši izviđanja u pripremi za novu kampanju, uključujući operaciju izviđanja nad gradom Sirt, koji je sveden na ruševine od bombardovanja 2011. godine. Sa mediji gomilaju izveštaje da se u gradu nalaze stotine boraca ISIL, i čini se da se ovaj grad ponovo nalazi na nišanu zapadnih sila ponovo.

„Rat protiv ISIL“ je postao univerzalni izgovor za novo imperijalističko preoblikovanje Bliskog istoka i Severne Afrike.

 (Kurir, Global Research)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …