Home / U FOKUSU / ISPOVEST FRANCUSKOG GENERALA: Ovo je istina o bombaradovanju i raspadu Jugoslavije!- VIDEO

ISPOVEST FRANCUSKOG GENERALA: Ovo je istina o bombaradovanju i raspadu Jugoslavije!- VIDEO

Istina se danas ne računa, važni su ciljevi. Tim rečima, osuđivao je mondijalizaciju i savremeni hegemonizam, francuski general Pjer Mari Galoa (99), koji je u ponedeljak preminuo u Parizu.

GŽnŽral Gallois portrait pour ADA

Francuska je, njegovim odlaskom, izgubila jednog od svojih najvećih geopolitičkih stratega, a Srbija iskrenog među najvernijim prijateljima.

– Moje veze sa Srbijom počele su 1991. godine, kada sam shvatio da postoji operacija razbijanja Jugoslavije zbog interesa koji nisu imali nikakve veze s jugoslovenskim narodima. Srbija je bila cilj ljudima koji su želeli da razbiju Jugoslaviju – rekao je francuski general u jednom od razgovora za “Novosti”.

General Galoa je bio čovek od najvećeg poverenja generala De Gola. Bio je šef nuklearnog programa, u vreme kada je Francuska dobila atomsku bombu. Zato je prozvan ocem francuske atomskog naoružanja. Francuska je danas, na ovom nasleđu, najjača zapadnoevropskanuklearna sila. Istovremeno, Galoa je bio jedan od najistaknutijih vojno-strateških teoretičara u svetu.

Objavio je mnoge knjige, u kojima je razotkrivao američku politiku moći i mešanja u unutrašnje stvari malih zemalja. Njegova teorija je bila da se geopolitičke vizije danas zasnivaju na razlikama između onih koji na osnovu Darvinove teorije i prirodnih zakona teže vladavini jačeg, i onih malih, koji žele da održe svoju samostalnost na osnovi ravnoparvnosti. Petrodolar u tome igra veliku ulogu, a to je naročito istakao u knjizi “Krv petrola”, čiji je prvi tom posvećen Bosni, a drugi Iraku.

Svoja zapažanja, general Galoa je izneo u svojim brojnim drugim delima, kao što su “Rekvizicija”, “Ratni spisi”, “Memoari radio talasa”, “Fatalna saglasnost”, “Od vojne časti do političkog užasa”, “Alahovo sunce zaslepljuje Zapad”, “Peščanik veka, memoari”…

S poznatim pariskim advokatom Žakom Veržesom napisao je knjigu “Sudski aparthejd”, o Haškom tribunalu.

Od početka raspada Jugoslavije, Galoa je stao na stranu Srbije.

– U nepravednoj borbi, bilo je sasvim normalno da vam pružim svoju podršku – govorio je Galoa.

Ovako je opisao zašto je to činio:

– Prvo, zato što ste se borili za istinu i pravdu, drugo jer ste u oba protekla rata bili na istoj strani s nama, Francuzima.

Naročito ga je zablelo bombardovanje Jugoslavije. Zbog toga je oštro, javno i često protestovao. Bez obzira na godine, bio je redovni učesnik godišnjica obeležavanja NATO napada, koje se u organizaciji izdavačke kuće “L’až d’Om”, održavaju u Parizu.

– Objavili smo oko 30 generalovih naslova. I u svim knjigama koje je pisao o međunarodnim krizama, uvek je govorio o Srbima. Bio nam je veliki prijatelj. Dao je ogromnu podršku srpskom narodu. U onome što ja mislim da je Francuska, bio je najznačajnija i najsvetlija ličnost – kaže Vladimir Dimitrijević, pisac i vlasnik izvavačke kuće “L’až d’Om” iz Lozane i Ženeve.

Zbog svega što je učinio za Srbiju, general Galoa je dobio priznanje “Vitez srpskog naroda”, kao prvi strani državljanin kojem je uručena ova medalja.

ULICA GENERALU

– General Galoa sada treba da ima u Beogradu jednu ulicu. Ulicu imaju i Franš d’Epere i Žorž Klemanso, zaslužuje je i on – predlaže Dimitrijević.

POGLEDAJTE SVA TRI DELA INTERVJUA SA GENERALOM:

(Večernje Novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …