Home / U FOKUSU / IZRAEL I SAD U TEŠKOM ŠOKU- LANSIRANE RAKETE „PATRIOT“ NISU MOGLE DA JE OBORE: Misteriozna letilica došla iz Sirije, izbegla najpreciznije rakete i vratila se! (VIDEO)

IZRAEL I SAD U TEŠKOM ŠOKU- LANSIRANE RAKETE „PATRIOT“ NISU MOGLE DA JE OBORE: Misteriozna letilica došla iz Sirije, izbegla najpreciznije rakete i vratila se! (VIDEO)

rakete- gvozdena- stitPosle neuspeha sa američkim raketama, u vazduh je podignut lovac koji je na zagonetnu bespilotnu letelicu lansirao raketu vazduh-vazduh, ali je ni ona nije oborila. Pred očima zapanjenih pripadnika izraelske vojske – letelica se s lakoćom okrenula i iščezla na sirijskoj teritoriji, istom brzinom kao što se i pojavila

Već deset dana u Tel-Avivu ne prestaju diskusije: ko je lansirao zagonetnu i neuhvatljivu bespilotnu letelicu u nebo nad Izraelom?

„Izraelska Ratna avijacija nije navikla na poraze. Ipak, rod vojske koji se diči svojom besprekornošću i pedantnošću već deset dana je u neprilici: 17. jula je lansirala dve američke rakete „Patriot“ (Patriot) na bespilotnu letelicu koja je presekla granice vazdušnog prostora Izraela iznad Golanske visoravni. Obe rakete su promašile cilj.

Zatim je u vazduh podignut lovac koji je na zagonetnu bespilotnu letelicu lansirao raketu vazduh-vazduh, ali je ni ona nije oborila. Pred očima zapanjenih pripadnika izraelske vojske – letelica se s lakoćom okrenula i iščezla na sirijskoj teritoriji, istom brzinom kao što se i pojavila“ – piše izraelski portal Al-Monitor.

Još uvek izraelsko RV ne može sa stoprocentnom sigurnošću da odgovori ni na osnovna pitanja: koji je to bio tip bespilotne letelice, ko ju je lansirao i zašto nisu uspeli da je presretnu. A prema portalu Al-Monitor, letelica je kružila iznad izraelske teritorije oko 30 minuta. To je za RV gotovo čitava večnost.

„Istražuju se okolnosti onoga što se desilo“ – saopštio je visoko rangirani neimenovani izvor iz RV Izraela. „Sada smo u fazi istraživanja operativnih pitanja i još uvek ne možemo da objavljujemo rezultate. Nadamo se da ćemo razjasniti šta se konkretno desilo i kako je to uopšte moglo da se desi i tek tada ćemo doneti odgovarajuće zaključke“.

Izvor je takođe dodao da je incident iznenadio RV Cahal.

„Rakete „Patriot“ (Patriot) više puta su dokazivale svoju efikasnost u presretanju bespilotnih letelica. To se dešavalo i na vežbama i u realnom životu ima dosta takvih primera, kao što je primer u okviru programa „Protective Edge“ (Zaštitna ivica)“ – rekao je naš izvor.

„Ovoga puta nismo izvršili zadatak i najvažnije je da shvatimo zašto se to desilo“.

To je bio prvi i jedini slučaj da je raketa „Patriot“ koja odavno štiti sever naše zemlje tako „izdala“ vazdušne snage Izraela.

Dvadeset trećeg septembra 2014. izraelska protivavionska raketa oborila je Su-24 RV Sirije, koji je narušio vazdušni prostor Izraela iznad Golanske visoravni. Mesec dana pre toga raketa „Patriot“ presrela je bespilotnu letelicu koja je po svoj prilici takođe pripadala sirijskom RV. Tada je izgledalo da rakete „Patriot“ obezbeđuju besprekornu zaštitu izraelskog neba i da po efikasnosti često nadmašuju dežurne avioneza presretanje. Ipak, svemu dođe kraj i iskusan čovek može da pogreši.

Smatra se da je presretanje bespilotne letelice sa nekih aspekata čak teži zadatak nego presretanje lovaca. Razlog je sledeći: bespilotne letelice imaju znatno manje dimenzije od aviona lovaca. Mala brzina njihovog letenja čini ih neuporedivo složenijim kao cilj PVO raketa, koje su se od samog početka projektovale za neuporedivo krupnije i brže ciljeve. Sve to daje značajne prednosti bespilotnim letelicama.

Izraelska vojska sada sebi postavlja samo jedno pitanje: ko je upravljao dronom tako da nije uspelo njegovo presretanje? Kako je dejstvovao dron? Da li je slučajno ušao u vazdušni prostor Izraela dok je sakupljao obaveštajne informacije u zoni Golanske visoravni i odmah se okrenuo nazad? Da li je pripadao Vojno-kosmičkim snagama RF koje sada pomažu sirijskom predsedniku Bašaru Asadu i slučajno presekao granicu?
Većina eksperata kojima su se obratili izraelski mediji bliže je verziji da je to bila najnovija ruska vojna bespilotna letelica, jer sirijska tehnika veoma zaostaje za ruskom.

„Iako malo verovatna, ipak postoji i druga verzija o ciljevima leta drona: ruska bespilotna letelica koje je proveravala celovitost izraelskih granica i, možda, sakupljala obaveštajne podatke o većoj grupaciji RV Izraela, koja je dislocirana na Golanskoj visoravni. U tom slučaju Izrael ne shvata kakav treba da bude odgovor njegovih vazduhoplovnih i PVO snaga“.

Al-Monitor je objavio informaciju dobijenu od visokog oficira Ratne avijacije Izraela: ako ruska bespilotna letelica preseče granice vazdušnog prostora Izraela – ona neće biti oborena.

Takva politika veoma odudara od nepovredivih pravila koja nalažu da izraelske snage RV bez dodatnih instrukcija obaraju sve što preseca vazdušne granice, jer je površina Izraela veoma mala i vreme za odgovor je ograničeno. Ali, u slučaju da ruska bespilotna letelica preseče granice vazdušnog prostora ne sme se obarati. I tačka.

„Mi nećemo učiniti grešku kakvu je napravio Erdogan“ – rekao je izraelski oficir pod uslovom da ostane anoniman. Rusi nisu naši neprijatelji i ruski avion nije pretnja za Izrael. Mi govorimo o greški i nema potrebe da se obaraju ničiji avioni“.

Nije poznato ko je 17. jula lansirao bespilotnu letelicu koja je ušla u vazdušni prostor Izraela iznad Golanske visoravni. Ipak, Izrael je lansirao dve rakete „Patriot“. Šta bi se desilo da je ona oborena i da se kasnije pokazalo da je bila ruska?

Na ovo pitanje Izrael nema odgovor.

Bespilotna letelica nije isto što i lovac VKS Rusije, kojim upravlja ruski pilot, kao što je onaj koji su prošle godine oborili Turci. U svakom slučaju, moraće da se nađe odgovor na pitanje zašto su oba „Patriota“ promašila, kao i na pitanje zašto se F-16 nije snašao u svom zadatku. Poznata besprekorna reputacija nedostižnog vazdušnog prostora Izraela mora da bude obnovljena.

Na početku operacije Vazdušno-kosmičkih snaga RF u Siriji Izrael se nadao da će između VKS i oružanih snaga Izraela biti odražavan izvestan nivo saradnje. Sada je jasno da takva saradnja ne postoji. Nema kanala za komunikaciju između ratnih avijacija dve zemlje, a Rusija ne obaveštava uvek Izrael o svojim vazdušnim operacijama u regionima na granici sa Izraelom i to bez obzira na veoma zapaženi susret izraelskog premijera Benjamina Njetanahua i predsednika Rusije Vladimira Putina, kojem je prisustvovao i načelnik Generalštaba Izraela general Gadi Ajzenkot, u septembru 2015.

Suština alternativnog mehanizma de-konfrontacije regiona, koji su dve strane formirale, sastoji se u tome da Izrael prati operacije Rusije i izbegava izvođenje operacija u tim regionima u isto vreme. Utoliko pre što Izrael sada ulaže mnogo više napora da izbegne moguće susrete sa Rusima.

Inače, Izrael ostaje veran svom spoljnopolitičkom kursu nazivajući SAD svojim strateškim partnerom, a Rusiju „prijateljskim stranim agentom koji deluje u regionu i u čija dejstva se mi ne mešamo“, rezimira Al-Monitor.

Pogledajte video:


(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …