Home / U FOKUSU / Izraelski satelit snimio u ruskoj bazi u Siriji nešto od čega su se svi naježili od straha.. (FOTO+VIDEO)

Izraelski satelit snimio u ruskoj bazi u Siriji nešto od čega su se svi naježili od straha.. (FOTO+VIDEO)

Ruski predsednik rasporedio u Siriji sisteme “iskander M” s raketama kratkog dometa, koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Izraelski satelit snimio dva takva sistema u vojnoj bazi u Latakiji
planeta-zemlja-svemir-satelit
Ruski predsednik Vladimir Putin dopremio je u Siriju nuklearne projektile. Izraelski satelit je krajem decembra snimio u ruskoj vojnoj bazi “Hmejmim” u Latakiji sistem “iskander M” s raketama kratkog dometa, koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Na fotografijama satelita “ISI Eros-B”, koje je objavila izraelska štampa, vide se dva lansirna vozila koja nose po dve “iskander” rakete.

– Iako se “iskander M” obično nalazi skriven pod kamuflažnim mrežama, veruje se da su jake kiše i poplave naterale rusku vojsku da ih prebace u vazduhoplovnu bazu “Hmejmim” i da su zbog toga ti ruski sistemi sa raketama zemlja-zemlja postali vidljivi. Satelit je 28. decembra snimio dva lansirna vozila “iskandera” u odeljku za logistiku, pored severoistočnog dela piste za avione – navodi “Džuiš pres”.

Taj sajt podseća da se o tome da je Putin dopremio “iskander M” u Siriju prvi put govorilo u martu prošle godine.

– Tada je ruska TV Zvezda objavila snimak na kojem se vidi nešto što liči na sistem “iskander”. Međutim, sve do sada niko nije mogao da potvrdi da se te ruske balističke rakete zaista nalaze u Siriji. Satelitski snimci pokazuju da je to tačno – pišu izraelski mediji.

500

Stručnjaci objašnjavaju da će postavljanje “iskandera” u Siriji promeniti raspored snaga na celom Bliskom istoku.

– Rakete su dometa do 500 kilometara, što znači da pokrivaju praktično celu Siriju, ali i većinu Izraela, dobar deo Turske, uključujući NATO bazu Indžirlik, kao i istočni deo Mediterana, uključujući Kipar, na kojem se nalazi britanska vojna baza – kažu bezbednosni eksperti.

Oni objašnjavaju da je u pitanju napredno rusko oružje, koje se smatra najboljim raketnim sistemom kratkog dometa u svetu.

rusi- iskander- rakete

Mobilni “iskander M” sistem opremljen je sa dve balističke rakete koje mogu da nose bojeve glave težine od 480 do 700 kilograma sa različitim punjenjem, uključujući nuklearno. Rakete mogu pogađati mete nezavisno jedna od druge. Projektovane su i za uništenje meta u pokretu, a posebno je značajno to što mogu da izbegnu protivvazdušnu odbranu. Lete supersoničnom brzinom, imaju dobru sposobnost manevrisanja i u poslednjoj fazi leta ispuštaju mamce – navode stručnjaci.

Kako kažu, ne treba zaboraviti da Rusija u Siriji ima i jaku protivvazdušnu odbranu.

– U avio-bazi u Latakiji nalazi se raketni sistem S-400, a u mornaričkoj bazi u Tartusu sistem S-300. Oni će zajedno sa “iskanderom” Rusiji obezbediti dominaciju na Bliskom istoku – smatraju eksperti.

Inače, 30. decembra je u Siriji na snagu stupilo primirje, koje su uspeli da izdejstvuju Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan zajedno sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. Prekid vatre između naoružanih opozicionih grupa i vojske sirijskog predsednika Bašara el Asada zasad se uglavnom poštuje.

Primirjem, međutim, nisu obuhvaćene terorističke grupe, poput Islamske države (ISIS) i Al Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, tako da se sirijske snage uz pomoć ruskih, turskih i iranskih trupa i dalje bore protiv njih.

Pogledajte video:


(Web-tribune.com, Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …