Home / U FOKUSU / JOŠ JEDAN UDARAC ZA SAD: Japan i Rusija potpisuju mirovni sporazum!

JOŠ JEDAN UDARAC ZA SAD: Japan i Rusija potpisuju mirovni sporazum!

Moskva – Japanske vlasti izrazile su nadu da će se tokom predstojeće posete ruskog predsednika Vladimira Putina Tokiju rešiti teritorijalni spor oko Kurilskih ostrva i da će sa Rusijom zaključiti mirovni sporazum koji je izostao posle Drugog svetskog rata. Premijer Šinzo Abe, međutim, nije rekao na koji način će sporno pitanje biti rešeno.

500

Moskva i Tokio spore se oko Kurila koje je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945. Ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin sredinom aprila ponovio je da je Moskva spremna na dijalog sa Japanom na osnovu dokumenata iz 1956. godine, koje je ratifikovao japanski parlament.

Naime, zajednička deklaracija Sovjetskog Saveza i Japana 1956. zvanično je označila kraj vojnim dejstvima i uspostavljeni su diplomatski odnosi. Moskva se saglasila da preda Japanu ostrva Šikotan i Habomai, ali tek posle zaključenja mirovnog ugovora. Međutim, vlada Japana je uslovila potpisivanje tog ugovora predajom sva četiri po dokumentu o trgovini i granicama iz 1855.

Posle japansko-američkog ugovora o bezbednosti 1960, Sovjetski Savez je anulirao obaveze preuzete Deklaracijom iz 1956. godine, ali je Putin nekoliko puta iskazao spremnost za dijalog na osnovu tog dogovora. Rusija je predlagala Japanu i da zajednički razvijaju taj region, na šta Tokio nije pristao.

I dalje je neizvesno da li su japanske vlasti, posle jasnih signala Kremlja, sada spremne da se pomere sa mrtve tačke i da pristanu na kompromisno rešenje sa Rusijom čija Tihookeanska flota neprestano jača u ovom delu sveta. Međutim, neki analitičari ukazuju i da ne bi trebalo zanemariti uticaj SAD u sporu oko Kurila i pritiske Vašingtona na Tokio.

Japan je još 2013. bio spreman da sklopi mir sa Rusijom po principu – nema pobednika, nema poraženih. Međutim, nakon ukrajinskih događaja Tokio se pridružio zapadnim sankcijama Rusiji, što je dovelo do zastoja u rešavanju kurilskog pitanja.

Kineski pritisak

Japan vodi teritorijalni spor sa još jednom supersilom – Kinom, oko grupe ostrva u Istočnom kineskom moru, koje Kinezi zovu Dijaou, a Japanci Senkaku. Ostrva su bogata naftom i gasom i ometaju prolaz kineske flote ka Tihom okeanu.

(O. Ikodinović, Vesti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …