Home / U FOKUSU / JOVICA STANIŠIĆ OTKRIO JEZIVE STVARI: Beba Popović je agent MI6, Đinđić mu je bio prepreka, evo šta je uradio..

JOVICA STANIŠIĆ OTKRIO JEZIVE STVARI: Beba Popović je agent MI6, Đinđić mu je bio prepreka, evo šta je uradio..

 U službenoj zabilješci MUP-a Srbije, načinjenoj 14. 3. 2003. godine povodom ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, u koju je IN4S imao uvid, navodi se da je bivši srpski obavještajac Jovica Stanišić optužio Vladimira Bebu Popovića da je „opasan kriminalac, saradnik MI6 i uključen u ubistvo Zorana Đinđića“.
500Za Popovića, neformalnog ali izuzetno uticajnog savjetnika bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Stanišić je na saslušanju naveo da mu je poznato da su se „poslednjih godina kriminalne aktivnosti odvijale uglavnom na relaciji Vladimir Popović Beba, Dušan Spasojević, Ljubiša Buha i Milorad Luković Legija“.

„Vladimira Popovića Bebu, Jovica Stanišić upoznao je u toku 2000. godine prilikom jednog kontakta sa premijerom Đinđić Zoranom, ali profesionalno poznato mu je da je Vladimir Popović Beba bio vrbovan od strane obaveštajne službe Velike Britanije.

Po njegovim saznanjima, radi se o vrlo opasnom čoveku sklonom kriminalnim aktivnostima koji je nastojao da se postavi kao ‘bos mafije’ (navodno Beba je ranijih godina intenzivno čitao literaturu o mafiji i oduševljavao se Al Kaponeom – psihološki i umišljajni problem)“, stoji u službenoj bilješci od 14. 3. 2003, u kojoj je navedeno saslušanje Stanišića na dan 13. 3. 2003.

Istaknuto je mišljenje Jovice Stanišića da postoji visok stepen vjerovatnoće da je Bladimir Popović Beba na određeni način imao udjela u ubistvu premijera Đinđića „jer je za njega bio vezan samo interesno sa visokim kriminalnim aspiracijama, a nastojanje Đinđića da organizovani kriminal dovede pod kontrolu sigurno mu je predstavljalo veliku prepreku“.

Stanišić zaključuje da je na određeni način Vladimir Popović Beba predstavljao i jedan vid političke podrške aktu ubistva Đinđića, te je siguran da, „ako bi se Vladimir Popović Beba policijski ‘pravilno obradio’ rešila bi se najveća i najsloženija krivična dela organizovanog kriminala izvršena poslednjih godina“.

Stanišić o Mladiću i Gavriloviću

Stanišić je, prema službenoj zabilješci MUP-a Srbije, iznio tezu da povodom ubistva Zorana Đinđića treba ispitati ulogu i učešće Ratka Mladića – bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

„Ratko Mladić je okružen slosobnim, visoko obučenim ljudima, sposobnim da organizuju ovakvo ubistvo. Nema konkretna saznanja o postojanju direktne veze između Legije i Ratka Mladića ali postoji mogućnost da ona realno postoji, jer ih vežu mnogi zajednički problemi i događaji“, navodi se u bilješci u koju je IN4S imao uvid.

U odnosu na krivično djelo ubistvo bivšeg radnika Državne bezbjednosti Momira Gavrilovića – Gavre iznio je da ima saznanje da se Gavra u isto vrijeme obraćao Vladimiru Popoviću Bebi kao i kabinetu tadašnjeg predsjednika Vojislava Koštunice, te da i to treba imati u vidu o ulozi resora Državne bezbjednosti u ubistvima – likvidacijama istaknutih kriminalaca, kao i ličnosti iz političkog života.

Stanišić bio u CG u toku akcije „državni udar“

Prema saznanjima IN4S-a, Jovica Stanišić je bio u Crnoj Gori na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, i tako neposredno pratio akciju „državni udar“. Tu informaciju potvrdio je i funkcioner DF-a Nebojša Medojević u jednoj TV emisiji.

Podsjećamo da je Jovica Stanišić (Ratkovo, opština Odžaci, 30. jula 1950) bivši srpski obavještajac i načelnik Službe državne bezbednosti Srbije (1991–1998). Tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i važio je za njegovog glavnog čovjeka iz sjenke koji je imao direktan uticaj na dešavanja kako u Republici Srpskoj Krajini tako i u Republici Srpskoj.

Podsjetimo, takođe, da je još 2009. godine biznismen Ratko Knežević direktno optužio Stanka Subotića, Mila Đukanovića i Jovicu Stanišića, da su predvodili kriminalnu organizaciju koja se bavila švercom duvana i organizovala ubistva.

Prema tvrdnjama Kneževića, grupa Subotić, Đukanović, Stanišić je između ostalog naredila ubistva Radovana Stojičića Badže, pomoćnika ministra policije Srbije, Vanje Bokana i Jusufa Bulića, kao i novinara Ive Pukanića, suvlasnika hrvatskog Nacionala, i Duška Jovanovića, suvlasnika podgoričkog Dana.

Ovim povodom, srpski specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radovanović izjavio je da će ispitati sve navode Ratka Kneževića. Za razliku od srpskog, crnogorsko državno tužilaštvo još nije najavilo da će provjeriti navode Kneževića, nekadašnjeg bliskog saradnika Mila Đukanovića.

Tadašnji glavni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapić tada se nije oglasila o Kneževićevim optužbama.

(In4s)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …