Home / U FOKUSU / KAO GROM IZ VEDRA NEBA: Poljska se priprema za izlazak iz EU

KAO GROM IZ VEDRA NEBA: Poljska se priprema za izlazak iz EU

Evropska unija je početkom ove nedelje dala konačni ultimatum Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj da prime imigrante u roku od mesec dana, a ako to ne učine, navodno će se suočiti s kaznama u skladu s pravilima EU.

eu-zastava-kolaps-krah

Naravno, Budimpešta, Varšava i Prag ovo vide kao ultimatum i poručuju kako se njihov stav o ovom pitanju neće promeniti.

5. avgusta je Varšava poručila Briselu kako nema nameru poštovati odluku Suda pravde EU i poljsko Ministarstvo okoline je odgovorilo kako će ignorisati presudu i privremenu zabranu seče Beloveške prašume koju je zaštitio UNESCO. Ekolozi upozoravaju da se seče i izvozi drveće starije od 100 godina, što je očigledno kršenje evropskih zakona iz područja ”Priroda 2000”. No, poljske vlasti tvrde da se seče deo šume kako bi se sprečilo širenje opasne štetne vrste potkornjaka, koji se pojavio u prašumi na granici s Belorusijom.

Gotovo da nema područja u kojem Poljska i Evropska unija nisu u sukobu, ali je najveći izbio kada je poljska vlada je pokrenula proces preoblikovanja pravosudnog sistema, a EU zaprijetila da će teško kazniti zemlju ako bude provodila usvojene mere.

Kako se Varšava oglušila na prijetnje, Evropska komisija je odlučila kazniti Poljsku zbog pokušaja ukidanja podele vlasti. Evropska komisija preti uvođenjem sankcija Poljskoj, iako je Mađarska poručila da će uložiti veto i spriječiti kažnjavanje Varšave.

Sankcije su uopšteno glavno sredsvo kojim EU provodi svoje ciljeve u spoljnoj i bezbedonosnoj politici. Prema saopštenju Brisela, ”sankcije trebaju pomoći u širenju mira, demokratije i poštivanju vladavine prava i ljudskih prava”.

Cilj sankcija je da se zemlje kojima su nametnute prinude na političke promene, iako se to do sada nikada nije dogodilo. Dovoljno se setiti primere Kube, Irana, Severne Koreje i sada Rusije.

Međutim, Brisel je uveren da će pritiskom i sankcijama ”izolovati vlade i druge grupe koje ugrožavaju interese EU ili krše međunarodne standarde, a one će trajati sve dok one ne promijene svoje stavove”.

Uvod u najavu da Poljska ne treba Evropsku uniju

Jednako kao što je bio slučaj s drugim zemljama, Poljsku ne samo da ne plaše prijetnje sankcijama, nego je zauzela još čvršći stav, a ako bude potrebno, može i izaći iz Evropske unije.

”Poljska vlada će otvoriti pitanje članstva zemlje u EU i evropske budućnosti zemlje”, rekao je predsednik Evropskog veća Donald Tusk. Bivši predsednik Poljske u akcijama Varšave vidi opasan pokušaj da zemlju uvuče u sukob s EU, a na kraju bi mogla saopštiti da Evropska unija uopšte ne treba Poljskoj, izveštava EU Observer.

”Poljska vlada se priprema razmotriti pitanje članstva zemlje u Evropskoj uniji”, rekao je predsednik Veća Evrope i bivši predsednika Poljske Donald Tusk.

Prema njegovim riječima, ”evropska budućnosti Poljske je danas vrlo upitna”.

”Sama činjenica da je odluka Evropskog suda je tako arogantno odbijena, govori da je Vlada Poljske pokrenula vrlo opasan proces. Ova je situacija očigledan pokušaj da Poljska uđe u sukob s Evropskom unijom”, rekao je čelnik EU o svojoj domovini.

”Ovo je kao uvod u najavu da Poljska ne treba Evropsku uniju i da EU ne treba Poljsku”, uveren je čelnik Evropskog veća i dodao ”kako se boji da je ovaj trenutak sve bliži”.

Prema njegovim riječima, poljsko pravosuđe je do sada bilo u sukobu s institucijama EU, a čak i njezini saveznici u regionu, kao Mađarska, počeli su se distancirati od Poljske u Evropskom veću.

”Postoji niz tema u kojima se poljska vlada ponaša vrlo kontroverzno. To vidi cijela EU, ponekad čak i Budimpešta”, rekao je Donald Tusk, iako Orbanova podrška Varšavi do sada nije izostala.

Kao što smo naveli, Evropska komisija je zaprijetila da će uvesti sankcije Poljskoj zbog reforme pravosuđa. Varšava može biti lišena prava glasa u veću Evrope, što bi bila odluka bez presedana u istoriji Evropske unije, naglašava EU Observer.

Osim toga, Evropska komisija je počela pripremne radove s namerom da kazni Poljsku za nepoštivanje odluke Evropskog veća o davanju azila izbeglicama koji se nalaze u Grčkoj i Italiji. Na drugoj strani, Poljska se priprema zatražiti odštetu od Nemačke za štetu počinjenu u Drugom svetskom ratu, što će otvoriti novo polje sukoba s Evropskom unijom, zaključuje EU Observer.

(logicno.com)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …