Home / U FOKUSU / KIJEV SE SPREMA ZA RAT: U Ukrajini u toku četvrti talas mobilizacije!

KIJEV SE SPREMA ZA RAT: U Ukrajini u toku četvrti talas mobilizacije!

Uprkos pokušajima međunarodne zajednice da utiče na smirivanje sukoba u Donbasu pomoću minskih sporazuma, u Ukrajini je mobilizacija u punom jeku.

ukrajina vojska

Kijev nastavlja da mobiliše vojne obveznike. Generalštab izveštava da je plan za četvrti talas mobilizacije ispunjen 80 odsto, ali pri tom skriva kako se zaista realizuje.

Na primer, studenti kijevskog Politehničkog fakulteta su „pokupljeni“ ispred studentskog doma. Mladićima su uručeni pozivi, a zatim su naterani da prođu medicinski pregled. Pri tom se formalnostima ne pridaje prevelika pažnja: na potvrdama doma zdravlja izdatim posle pregleda, po rečima mobilisanih, umesto pečata stoji oznaka „Pečat“ napisana običnom hemijskom olovkom.

Kako je ranije izjavio predsednik Ukrajine Petar Porošenko, uprkos formalnom napretku mirovnog procesa, u zemlji je u punom jeku obuka ukrajinskih vojnika u kojoj učestvuju partneri iz nekoliko članica NATO.

 

Porošenkov savetnik Jurij Birjukov je govorio o rezultatima posete vojnom poligonu Oružanih snaga Ukrajine, na kojem regrute – pripadnike Vazdušno-desantnih snaga OS Ukrajine pripremaju za slanje u zonu kaznene operacije u Donbasu. Između ostalog, otkrio je da neiskusne pripadnike desantnih snaga uče da prave Molotovljeve koktele.

ukrajina desnicari nacisti fasisti

Porošenko je svojevremeno poslao na jugoistok zemlje mlade oficire, pitomce Nacionalnog univerziteta odbrane. Obazložio je to deficitom komandnog kadra u ukrajinskoj armiji.

Po poslednjim podacima UN, u sukobima na jugoistoku Ukrajine do sada je poginulo više od šest hiljada ljudi, a najmanje 15 hiljada ljudi je ranjeno.

Pri tom, autori izveštaja Vrhovnog komesarijata UN za ljudska prava su naglasili da bi pravi broj žrtava zapravo mogao biti mnogo veći, pošto taj komesarijat zasad ne može da dođe do svih podataka o poginulima.

Mediji su pisali početkom februara da je, prema podacima nemačkih obaveštajnih službi, u Ukrajini poginulo oko 50 hiljada ljudi, a to je praktično 10 puta više od onoga što se navodi u zvaničnim izveštajima.

(Fakti)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …