Home / U FOKUSU / KINA NANELA SMRTONOSNI UDAR KOJI AMERIKA NE MOŽE PREŽIVETI..

KINA NANELA SMRTONOSNI UDAR KOJI AMERIKA NE MOŽE PREŽIVETI..

kina- usa- sad- amerika

Izvoznici nafte, poput Rusije i Irana, uskoro će moći da zaobiđu američki dolar – i pretvore njihov juan u zlato.

Počinje.

Najveći svetski uvoznik nafte, Kina, priprema se da pokrene ugovor o budućnosti nafte izražen u kineskom juanu i koji se može pretvoriti u zlato, potencijalno kreirajući najznačajniji azijskih naftni standard i omogućavajući izvoznicima nafte da zaobiđu američki dolar trgovanjem u juanu.

Budućnost sirove nafte biće prvi robni ugovor u Kini koji je otvoren za strane investicione fondove, trgovinske kuće i naftne kompanije.

Izbegavanje trgovine američkim dolarima bi molo omogućiti izvoznicima nafte, poput Rusije i Irana, na primer, da zaobiđu američke sankcije tako što će trgovati u juanu. Da bi ugovor o valuti juan postao privlačniji, Kina planira da juan bude u potpunosti konvertibilan u zlato na berzama u Šangaju i Hong Kongu.

Prošlog meseca je Shanghai Futures Exchange i njene podružnice Shangai International Energy Exchange, INE, uspešno obavila četiri testa u proizvodnom okruženju za sirovu naftu, i nastavljaju sa pripremnim radovima za listing buduće sirove nafte, sa ciljem pokretanja krajem ove godine.

“Pravila globalne naftne igre mogu početi značajno da se menjaju,“ rekao je za Nikkei Asia Review osnivač makroekonomske kompanije FFTT sa sedištem u SAD, Luk Gromen.

Da, pravila se menjaju. Dobrodošli u istinski multipolarni set, gde nacije više ne moraju biti vezane za dolar:

“Kinesko naplaćivanje sredstava u juanu – zajedno sa planom Hong Kongove berze da proda ugovore o fizičkom zlatu u toj valuti – stvoriće sistem u kom se zemlje mogu skloniti od američkog bankarskog sistema,“ rekao je Tinker u saopštenju 30. avgusta.

“Prihvatanjem plaćanja nafte ili gasa u juanu, prodavac, bilo da su to Rusija ili Saudijska Arabija ili bilo ko drugi, ne mora brinuti o tome da ima višak u juanu, jednostavno ih mogu pretvoriti u zlato,“ rekao je Tinker.

“Prelazimo u multipolarni svet.“ Vežite se.

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …