Home / U FOKUSU / Kina ulazi u rat sa SAD, vrše se masovne pripreme- Kineski ministar odbrane pozvao narod i vojsku na „rat na moru“ (VIDEO)

Kina ulazi u rat sa SAD, vrše se masovne pripreme- Kineski ministar odbrane pozvao narod i vojsku na „rat na moru“ (VIDEO)

kina- vojnik- vojska
Kineski ministar odbrane Čang Vankvan upozorava da napeta situacija u Južnokineskom moru predstavlja pretnju direktnim sukobima i poziva vojsku, policiju i javnost da budu spremni za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Vankvan upozorava na pomorsku sigurnosnu pretnju i poziva na povećanu pripremu za „rat na moru“ dok Peking traži „odbranu suvereniteta“.

Takođe je zatražio da se u javnosti promoviše nacionalna odbrana.

Upozorenje je došlo dan nakon što je Kina organizovala masovnu mornaričku vežbu, koja treba da pripremi Kinu za „iznenadni, okrutni i brzi“ rat.

„Treba priznati ozbiljnost situacije po nacionalnu bezbednost, naročito ako dolazi uz pretnje sa mora“ rekao je Čang.

Kineska vojska, organi reda i stanovnici Kine moraju biti spremni za mobilizaciju u slučaju „rata na moru“, dodao je.

Ministar tvrdi da javnost mora biti obučena kada je u pitanju nacionalana odbrana zato što su dovedeni u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet.

Čangova izjava ima veze sa tenzijama oko spornih ostrva u Južnokineskom moru na kojima Peking gradi avionske piste i vojne objekte, a na koje pravo polažu i druge azijske zemlje.

Američka mornarica je poslala vojne brodove i avione u neposrednu blizinu spornih ostrva, tvrdeći da je to uradila kako bi osigurala princip slobode kretanja u međunarodnim vodama. Takođe, Vašington je bio umešan u nekoliko vojnih vežbi u toj regiji.

Peking je ovaj prikaz moći mornarice i vazduhoplovstva Amerike okarakterisao kao provokaciju i osnažio vojne objekte na ostrvu sa protivbrodnim projektilima i  dodao protivvazdušna postrojenja.

Kineska vojska broji 2,3 miliona vojnika i „sposobna je da odgovori na različite sigurnosne pretnje i provokacije“,rekao je Čang prošlog vikenda u svom obraćanju na samitu povodom 89. godišnjice od osnivanja vojske.

Pogledajte video:

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …