Home / U FOKUSU / Ko je sve bio na TAJNOM SASTANKU OPOZICIJE i šta je dogovoreno…

Ko je sve bio na TAJNOM SASTANKU OPOZICIJE i šta je dogovoreno…

Sastanak četvorice opozicionih lidera povodom saradnje i zajedničkog nastupa na beogradskim izborima održan je juče..

500

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, o strategiji i nastupu na tim izborima juče su razgovarali predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković, lideri DS i SDS Dragan Šutanovac i Boris Tadić, kao i Vuk Jeremić.

– Već dugo postoji ideja da se opozicija ujedini, ovo je prvi sastanak na kojem su bila sva četvorica. Seli su i razgovarali o mogućnostima. Bilo je reči o tome da svi izađu zajedno, ali ništa konkretno nije dogovoreno. Plan je da se vide u drugoj polovini avgusta i tada dogovore više – navodi sagovornik „Blica“.

Iako je tokom prethodnih nedelja bilo reči o tome da je opozicija blizu dogovora o zajedničkom nastupu, što su pojedinci i sami izjavljivali, saznajemo da je jučerašnji sastanak bio prvi nakon skoro meseci i po dana. Zasad postoji dobra volja, a hoće li iz toga izaći nešto više, tek će se videti.

Šutanovac i Tadić su se, kako nam je nezvanično rečeno, sastali i dan ranije, ali ni na tom sastanku nije bilo konkretnih rešenja, već su uopšteno pričali o saradnji.

– To sve deluje lepo i ostvarivo kada neobavezno ćaskaju, ali nesuglasice nastaju kada se dođe do konkretnih stvari, poput rasporeda kandidata na odborničkoj listi ili kod nosioca liste koji bi najverovatnije trebalo da bude kandidat za gradonačelnika – kaže sagovornik našeg lista.

Kako saznajemo, demokrate su protiv toga da Jeremić bude na listi, ali je Janković taj koji insistira.

– Janković je, iako prvobitni dogovor nije bio takav, tražio da sastanku prisustvuje Jeremić – ističe naš izvor.

Jeremić nema kandidata za gradonačelnika i on tu sigurno neće postavljati uslove, ali će, što može da bude veći problem, pokušavati da ugura na zajedničku listu Boška Obradovića i Dveri, na šta DS ne pristaje. Tadić takođe neće zanovetati, svestan svoje političke snage. Ukoliko Jeremić odustane od planova o saradnji s Dverima, demokrate bi mogle da popuste i aminuju koaliciju s Jeremićem, ali da on i njegovi odbornici budu na zajedničkoj listi na kvoti Pokreta Saše Jankovića.

Lider Nove stranke Zoran Živković nije prisustvovao sastanku, ali i njegovo učešće dolazi u obzir.

„Blic” je već pisao o načinu na koji bi opozicija mogla da se ujedini tako da se sukobi prevaziđu. Na zajedničkoj listi kvote bi imali DS i PSG. Na kvoti demokrata mogli bi da se nađu SDS i Nova stranka, dok bi na kvotu PSG mogao da uđe Jeremić. Od saradnje sa pokretom Dosta je bilo već se odustalo.

Dragan Šutanovac juče nije želeo da govori za “Blic”. Na naše poruke nisu odgovarali ni Tadić i Jeremić, dok nam je Saša Janković na pitanje šta su bile teme sastanka četvorice opozicionara, rekao da je reč o “uobičajenim razgovorima“. Na naknadnu poruku da nam otkrije neki detalj, nije odgovorio.

Predsednik DS Dragan ŠŠutanovac kaže da je spreman da pozove Borisa Tadića da se vrati u DS, da od Dragana Đilasa očekuje da podrži njihovog kandidata za gradonačelnika i tako vrati dug stranci koja ga je napravila, dok Vuku Jeremiću savetuje da postane „novi Koštunica“.

– “U svom prvom obraćanju javnosti kao stranački lider, rekao sam da je vreme za okupljanje i da je vreme cepanja DS-a ostalo za nama. Svi zajedno smo dužžni da Srbiji ponudimo jak DS i upravo na tome radim” – rekao je Šutanovac za magazin „Nedeljnik“.

Za lošš rejting demokrata optužio je prethodne lidere DS.

– Grčevita Pajtićeva borba da ostane na poziciji vlasti u Vojvodini dovela je do toga da smo u toj istoj Vojvodini na poslednjim izborima dobili samo sedam odsto. Đilas je dobio višše od dva puta manje glasova u Beogradu. Očigledno da to očajničko držžanje za vlast nije donelo rezultat. DS je 2012. otiššla sa vlasti u Srbiji sa više od 22 odsto. A i Đilas i Pajtić tražžili ostavke ljudi koji su osvojili tih 22 odsto. Da bi kasnije Pajtić sa ššest odsto u Srbiji i sedam odsto u Vojvodini imao ambiciju da nastavi da vodi DS – rekao je ŠŠutanovac.

On je rekao da je najbolji plan opozicije za Beograd: jedna kolona – DS, Janković i Tadić, druga kolona – Jeremić, ali bez Dveri.

Izbori u januaru

Beogradski izbori biće održani u januaru, objavio je „Blic“ nedavno. Istog dana održaće se i izbori u još desetak gradova. Vanrednih parlamentarnih izbora, iako se spekulisalo, neće biti. Kandidature za gradonačelnika zasad su najavili predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, lider LDP Čedomir Jovanović, Beli Preletačević, predsednik SRS Vojislav Šešelj…

(Blic)

 

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …