Home / U FOKUSU / Koalicija sprema „iznenađenje“ sirijskim snagama na Eufratu- RUSI NAGOVEŠTAVAJU SVE OTVORENIJI SUKOB DVE SUPERSILE!

Koalicija sprema „iznenađenje“ sirijskim snagama na Eufratu- RUSI NAGOVEŠTAVAJU SVE OTVORENIJI SUKOB DVE SUPERSILE!

Najveći deo kurdskih „Jedinica narodne odbrane“ (JPG) povukao se sa istoka pokrajine Deir Ez Zor, prema severu teritorije koju kontroliše američka „Koalicija“.

Umesto JPG-a, na prve linije sve izvesnijeg fronta sa sirijskim snagama, amerikanci su izbacili pripadnike tzv. „Vojnog veća Deir Ez Zora“ (VVD), koje je sastavljeno uglavnom od džihadista koje je „Koalicija“ povukla iz područja sa jordanske granice i lokalnih plemena koja su godinama bila lojalna Islamskoj državi.

Prema tvrdnjama sirijskih vojnih analitičara, kurdske snage su se povukle iz Deir Ez Zora kako bi ojačale svoje pozicije na liniji razdvajanja sa proturskim snagama „Štita Eufrata“ i na granici sa Turskom, ali i da bi se pridružile odbrani Afrina, mada nije jasno kako planiraju da se probiju do izolovane enklave na krajnjem severozapadu Sirije.

Upravo su pripadnici VVD-a odgovorni za napad koji je doveo do američkog bombardovanja sirijskih i ruskih snaga u mestu Kušam, na jedinom delu teritorije na istočnoj obali Eufrata koji kontrolišu regularne sirijske snage.

Predstavnica ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova danas je načinila još jedan korak dalje prema razobličavanju američkih operacija u Siriji, nagoveštavajući time sve otvvoreniji sukob dve supersile na sirijskoj teritoriji.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …