Home / U FOKUSU / KOMANDANT ZDRUŽENIH NATO SNAGA: Evropa treba da bude spremna za rat sa Rusijom!

KOMANDANT ZDRUŽENIH NATO SNAGA: Evropa treba da bude spremna za rat sa Rusijom!

skaparoti

 

Diplomatski put uvek je bolji, ali Evropa mora biti spremna za rat sa Rusijom, smatra američki general Kertis Skaparoti, komandant oružanih snaga NATO-a u Evropi.

Prema pisanju lista „Dejli star“, on je tražio da razmesti više američkih trupa na granici sa Rusijom, da bi mogli da odgovore na svaki korak Vladimira Putina.

List navodi da je napetost između Rusije i Zapada porasla nakon napada koji su SAD izvršile u Siriji. Osim toga, nastavljaju da se povećavaju strahovanja da bi Moskva mogla da aneksira nove teritorije nakon „osvajanja“ poluostrva Krim 2014. godine, navodi se u članku.

Glavnokomandujući Združenih oružanih snaga NATO-a u Evropi podelio je svoju zabrinutost u razgovoru sa američkim Senatom, upozoravajući da treba da budu „spremni za borbu“.

General Skaparoti je naglasio da je Sjedinjenim Američkim Državama potrebna oklopna tehnika i vojnici za borbu protiv svih dejstava Rusije. Istovremeno, „Dejli star“ ističe da se očekivalo da se odnosi između dve zemlje poboljšaju sa dolaskom Trampa, koji je više puta ponovio o svojoj nameri da „izgradi mostove“ sa Vladimirom Putinom.

Ipak, ponovo je izbio strah od mogućeg izbijanja rata — nakon što je američka vojska raketirala bazu „diktatora Bašara el Asada“, čime je izazvala gnev Rusije, smatra list.
Prema rečima američkog generala, vojna koncepcija Rusije se ne zasniva na lakim snagama bez guseničnih oklopnih vozila, već na oklopnim snagama.

„Pre pet ili šest godina nismo brinuli o tome da budemo spremni da se danas borimo. Sada se situacija promenila“, naglasio je general Skaparoti.
Istovremeno, nakon telefonskog razgovora između predsednika Putina i Tramp, visoki predstavnik američke vojske istakao je da diplomatija za njih uvek ima prioritet.

Međutim, Rusija radi na modernizaciji svojih oružanih snaga, a ruski predsednik najavio je planove za izgradnju novih vojnih aviona i najveće na svetu nuklearne podmornice „Ajkula“, dodaje „Dejli star“.

Snage NATO-a raspoređene su iz Francuske, Holandije, Španije i Estonije, a početkom ove godine Britanija je poslala trupe u Estoniju, Poljsku i Rumuniju.

(rs.sputniknews.com)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …