Home / U FOKUSU / KONAČNO ISTINA: “Tragovi stranih službi u pričama o velikoj Albaniji, ali na teritoriji Srbije nećete ništa formirati”

KONAČNO ISTINA: “Tragovi stranih službi u pričama o velikoj Albaniji, ali na teritoriji Srbije nećete ništa formirati”

Foto: Tanjug, Sava Radovanović
Foto: Tanjug, Sava Radovanović
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da su svakodnevne izjave albanskih političara o stvaranju “velike Albanije” posledica dobro koordinisane akcije.

Osim toga, kako kaže, srpske službe bezbednosti su “našle tragove” zajedničkog delovanja najmanje jedne strane službe sa obaveštajnim agencijama iz Tirane i Prištine.

Vučić je u Leskovcu rekao da se samo postavlja pitanje da li Albanci deluju sami, ili u koordinaciji s nekim “sa našeg ili nekog drugog kontinenta”.

On je rekao da ga mnogi nisu dobro razumeli kada je posle jednog sastanka u Briselu rekao predsedniku Tomislavu Nikoliću da Albance nikada nije video takve i da je primetio da su bili potpuno nezainteresovani za dijalog s Beogradom, kao i da su imali drugačiji odnos prema Evropskoj uniji.

“Nisam siguran šta je njihov krajnji cilj. Naše službe našle su tragove delovanja jedne strane službe sa agencijama iz Albanije i Prištine. Ali to nije dovoljno, jer nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila i to nije dovoljno za ovakvo samopouzdanje”, rekao je Vučić.

On je, medjutim, rekao da se Srbija “spremila da čuva svoje” i da je “potpuno odlučan i siguran” kada kaže da Srbija zna šta je njena teritorija i da Beograd nikoga ne dira.

Na teritoriji Srbije nećete ništa formirati

“Svako može da govori šta želi, ali ne može da čini šta želi protiv ustavnog poretka. Ne znam šta i gde ćete da formirate, ali znam da na teritoriji Srbije nećete.

Za to vam dajem sve garancije i imate moju tvrdu reč. A dobro znate da držim do svoje reči”, rekao je Vučić i dodao da Srbija želi mir i stabilnost, ali da neće dozvoliti ponižavanje i otimanje teritorije.

Vučić je rekao da postoji mogućnost da Albanci svakodnevno pominju “veliki Albaniju” jer žele da se ta ideja legitimizuje, da se svi naviknu na to i da postane normalno da se o tome govori, a da niko ne reaguje.

On je izrazio zahvalnost evropskom komesaru Johanesu Hanu zbog toga što je reagovao na te izjave, jer je to bilo veoma važno.

“Zbunila me je oštrina napada Hašima Tačija na Evropsku uniju i Hana, bez obzira na to što je ta reakcija bila u najblažoj formi.

Bez obzira na to što neki imaju izbore i političku krizu u Albaniju, nije to dovoljno. Ima tu još nešto.

Možda EU potcenuje to što se zbiva u Tirani i Prištini, i u delu lokalnih organa vlasti u Preševu”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je jedan od lidera Albanaca s juga Srbije Jonuz Musliju uključen u to da bi Srbiju isprovocirali da reaguje i da bi onda od njega napravili nacionalnog heroja, tvrdeći da su Albancima ugrožena ljudska prava.

(Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …