Home / U FOKUSU / KOSOVSKI MINISTAR OTKRIO ONO ŠTO SE PREĆUTKUJE: Beograd i Priština su SPREMNI ZA „POSLEDNJU FAZU“ dijaloga koja bi dovela do MEĐUSOBNOG PRIZNAVANJA

KOSOVSKI MINISTAR OTKRIO ONO ŠTO SE PREĆUTKUJE: Beograd i Priština su SPREMNI ZA „POSLEDNJU FAZU“ dijaloga koja bi dovela do MEĐUSOBNOG PRIZNAVANJA

500

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj tvrdi da će lider ABK Ramuš Haradinaj, kojeg inače Srbija tereti za ratne zločine, biti novi premijer, i ističe da je Priština zainteresovana za „početak poslednje faze dijaloga“ sa Beogradom, koja bi dovela do međusobnog priznavanja.

Hodžaj u intervjuu za „Dojče vele“ kaže da bi to priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do procesa pomirenja srpskog i kosovskog društva. Iako je ranije ocenjivao da Berlinski proces nema smisla pre nego se reše krupna otvorena pitanja, on danas kaže da je taj proces imao pozitivan uticaj na region u svim aspektima života. – Regionalna saradnja nije to što je bila pre pet godina i to što je gospođa Merkel započela u Berlinu bila je sjajna inicijativa sa sjajnim učinkom. Ali, region je u nekoj vrsti zastoja sve dok nema uzajamnog punog priznavanja Kosova i Srbije, što bi značilo potpunu normalizaciju odnosa dve države – naveo je Hodžaj.

Zato je Priština, kaže, zainteresovana da počne poslednja faza razgovora sa Beogradom koja bi „dovela do međusobnog priznavanja“. Upitan kako će se odnosi razvijati s obzirom na to da su na vanrednim parlamentarnim izborima pobedili političari koji u Srbiji nisu prihvaćeni kao partneri, Hodžaj kaže da o tome ko će biti na čelu vlade odlučuje kosovski parlament. Veruje u skoro formiranje nove kosovske vlade na čijem čelu će, tvrdi, biti Ramuš Haradinaj. – Krajem jula će novi parlament sa novom vladom početi s evropskim reformama i nastaviti dijalog sa Srbijom kako bismo ostali partner Sjedinjenih Aneričkih Država i Evropske unije. U tom pogledu se ništa ne menja u Prištini, bez obzira na to ko pobeđuje na izborima. Ali, naredni premijer će biti Ramuš Haradinaj – naveo je Hodžaj. (Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …