Home / U FOKUSU / KRAJ SUKOBA, POČETAK ŽESTOKE KRIZE: Predsednik Makedonije dao mandat prozapadnom lideru Zaevu

KRAJ SUKOBA, POČETAK ŽESTOKE KRIZE: Predsednik Makedonije dao mandat prozapadnom lideru Zaevu

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov uručio je u podne mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza makedonije Zoranu Zaevu.
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Pre uručivanja u predsedničkoj rezidenciji Vila Vodno, u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodeljivanje mandata lideru parlamentanre većine.

Zaev je rekao da je Ivanovu dao garancije parlamentarne većine, koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, da će nova vlada štititi i razvijati unitarnost Makedonije.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Četrdesettrogodišnji mandatar uveren je da će kao premijer Makedoniju izvesti iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspešno vratiti na izgubljeni put NATO i EU integracija

“Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih gradjana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države”, navedeno je, izmedju ostalog u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Zaev je rekao i da “nijedan dokument, platforma ili akt suprostavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova” za vodjenje politike u Republici Makedoniji.

Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlameneta Talat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Ivanov je od početka marta odbijao da dodeli mandat tražeći od kandidata za mandatara u nekoliko navrata garancije parlamentarne većine za očuvanje unitarnosti Makedonije.

Čvrst stav da ne želi da dodeli mandat Zaevu da makedonski predsednik je ublažio nakon sastanka sa visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, 1. maja u Skoplju.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja. SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije – DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Prvi mandatar nakon decembarskih izbora je bio lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski koji, međutim, nije uspeo da postigne koalicioni dogovor sa albanskim partijama, pre svega albanskom partijom DUI, inače, svojim dugogodišnjim partnerima u vlasti. VMRO-DPMNE ne priznaje izbor Džaferija za predsednika Sobranja i zalaže se za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Ko je novi predsednik vlade Makedonije i šta ga čeka

Po obrazovanju ekonomista, Zaev je u politiku ušao 2003. kada je prvi put izabran za poslanika. Od 2005. do kraja 2016. bio je gradonačelnik Strumice u tri mandata, a povukao se pošto je u decembru 2016. ponovo izabran za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima.

Na lidersku poziciju u SDSM, koji je pre njega vodio harizmatični Branko Crvenkovski, Zaev je došao u leto 2013. i tada niko nije verovao da će uspeti da konsoliduje partiju razjedinjenu brojnim izbornim porazima ;koje joj je u kontinuitetu nanosio politički protivnik, lider konzervativne nacionalističke VMRO DPMNE i tadašnji premijer Nikola Gruevski.

Nepune četiri godine kasnije, Zaev ne samo što će postati premijer Makedonije i najverovatnije poslati Gruevskog u opoziciju i političku istoriju, već je postao ikona mladih Makedonaca i Albanaca koji se zalažu za život u građanskom društvu i bez međuetničkih tenzija. Političku karijeru Zaeva je nemoguće odvojiti od poltičke sudbine Nikole Gruevskog. Kao lider opozicije Zaev je objavio da je u Makedoniji godinama tajna služba prisluškivala više od 20.000 građana i to bez sudskog naloga što je tada, na početku 2015, u javnosti odjeknulo kao bomba.

Iako nije dobio najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2016, Zaev je uspeo da formira parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, što prethodno nije uspelo njegovom političkom protvniku Gruevskom. Tome su prethodile višemesečne opstrukcije VMRO DPMNE i predsednika Makedonije Đorđa Ivanova koji je odbijao da mu dodeli mandat.

Kao premijer Zaev će imati težak zadatak da sprovede reforme na kojima insisitra međunarodna zajednica, da približi zemlju EU i NATO, što očekuje velika većina makedonskih građana. Ali najvažnije za buduću vladu biće pre svega da uspostavi vladavinu prava i jednakost u društvu za sve građane što je bilo i glavno obećanje Zaeva u izbornoj kampanji.

Zaev je za sebe je u jednom intervjuu spontano rekao da je dobar čovek. Te njegove reči bi moglo da potvrdi i njegovo ponašanje prilikom upada demonstranata u Sobranje Makedonije 27. aprila kada je odbio zahtev obezbeđenja da ga evakiuiše, jer kako kaže, nije hteo da napusti partijske kolege koji su fizički napale pristalice VMRO DPMNE. U danima nakon tih nemira rekao je da je spreman na pomirenje, ali je ponovio da svi koji su počinili krivična dela moraju da odgovaraju, jer svi moraju da budu jednki pred zakonom.

Pre ulaska u politiku Zaev se bavio privredom, a VMRO DPMNE mu često prigovara da je na mestu gradonačelnika Strumice omogućavao poslove firmama čiju su vlasnici članovi njejgove porodice. Jedina mrlja u dosadašnjoj karijeri mu je afera Global u kojoj je bio osumnjčen da je kod izgradnje tog tržnog centra kroz javno-privatno partnerstvo nelegalno stekao milione evra. Tadašnji pedsednik Makedonije Branko Crvenkovski ga je abolirao u tom slučaju, smatrajući da slučaj ima političku pozadinu.

Zaev danas izričito negira da je tu bilo kriminala i ističe da je ponosan tim poslom, za koji tvrdi da je najbolji primer javno-privatnog partnerstva u Makedoniji. Za to prvo privatno-javno partnerstvo u Makedoniji je dobio nagradu Saveta Evrope, a opština Strumica je u vreme njegovog upravljanja bila dobotnik najvišeg državnog priznanja za ekologiju.

Rođen je 8. oktobra 1974. u Strumici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta “Ćirilo i Metodije” u Skoplju 1997, gde je bio i na postdiplmskim studijama. Oženjen je i sa suprugom Zoricom ima dvoje dece, kćerku Aleksandru i sina Duška. Govori engleski jezik.

(Beta,Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …