Home / U FOKUSU / MAĐARSKI PUTIN ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Bitniji su nam odnosi sa Nemačkom i Rusijom, nego sa vama!

MAĐARSKI PUTIN ODBRUSIO AMERIKANCIMA: Bitniji su nam odnosi sa Nemačkom i Rusijom, nego sa vama!

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su za njega odnosi sa Rusijom i Nemačkom veći prioritet nego odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi danas briselski portal EurAktiv.

orban

„Ako hoćemo trajni mir i bezbednost za Mađarsku, onda to moramo da rešavamo sa dve sile koje su snažno i dugoročno prisutne u Srednjoj Evropi”, rekao je Orban za ovaj portal.

On je naveo da su SAD „važan partner“, ali da njihova pozicija često zavisi od unutrašnje političke situacije i da nije siguran koliko težine Vašington pridaje regionu.

Orbanova izjava data je u jeku zahlađenja mađarsko-američkih odnosa, nakon što se premijer našao na meti kritika najviših predstavnika američke administracije, koji su ga optužili za gušenje demokratije i podsticanje korupcije.

SAD su prošle godine stavile nekoliko funkcionera Orbanove partije Fides na crnu listu osoba kojima je zabranjeno izdati vize zbog sumnje da su učestvovali u korupcionaškim aferama.

Orban je sve češće na meti kritika i unutar EU, zbog blagonaklonog odnosa prema Rusiji i zastupanja stava da bi restriktivni, „iliberalan” model demokratije, kakav vlada u Rusiji i Kini, bio bolji za Mađarsku od sistema koji vlada u većini evropskih zemalja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom posete Budimpešti oštro kritikovala Orbana zbog tog stava, upozorivši ga da su liberalne vrednosti kao što su sloboda govora i političkog organizovanja vezane za samu suštinu demokratskog poretka.

Iz Moskve je najavljeno da bi u Budimpeštu uskoro trebalo da dođe i ruski predsednik Vladimir Putin.

(Fakti.org)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …