MOSKVA BESNA NA SRBIJU- ŠTA TO RADIMO?! Ovaj naš potez je žestoko isprovocirao Rusiju!

putin

U izveštaju o zajedničkim vežbama američkih i srpskih padobranaca na aerodromu kod Beograda, britanska agencija Rojters i američka AP ukazuju na reakciju Moskve.

Agencije navode da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg širenja NATO na Balkanu.

„Američki i srpski padobranci održali su zajedničke vežbe u Srbiji, na koje Rusija, koja pokušava da poveća uticaj na Balkanu, gleda s nelagodnošću“, navodi AP. Prema tvrdnjama te agencije, vojne aktivnosti povezane sa SAD ili NATO na Balkanu „redovno izazivaju bes Kremlja, koji se protivi širenju vojne alijanse Zapada u bivšim komunističkim zemljama istočne Evrope“.

I Rojters prenosi da su srpski i američki padobranci izveli zajedničke skokove severno od Beograda u okviru obuke čiji je cilj da unapredi odnose između Srbije i NATO.

„Vežba pod nazivom ‘Zima 2017’ mogla bi da privuče pažnju Moskve, koja želi da zadrži Srbiju, slovenskog i pravoslavnog saveznika pod svojim okriljem, i zabrinuta je zbog mogućeg širenja NATO na Balkanu“, navodi Rojters. Britanska agencija podseća da je prošlo mnogo vremena od 1999. godine kada je NATO bombardovao tadašnju SRJ „zbog njene politike prema Kosovu“.

„Iako je EU najveći pojedinačni trgovinski partner i investitor u Srbiji, Rusija kontroliše njeno snadbevanje naftom i gasom“, ističe Rojters navodeći da Moskva nastoji da ojača vojne veze sa Beogradom kojem je donirala šest borbenih aviona MiG-29.

Britanska agencija podseća da je Srbija jedna od nekoliko balkanskih zemalja koja nije članica NATO navodeći da je Alijansa veoma nepopularna u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine.

Navodi i da su snage Alijanse i dalje raspoređene na Kosovu koje naziva „bivšom južnom pokrajinom“ Srbije, ali primećuje da nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. godine nisu priznali Beograd, Rusija, Kina i pojedine članice EU.

„Ali se zajedničke vežbe svakako odvijaju“, ističe agencija.

Agencija prenosi i izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je vežbu nazvao delom aktivnosti čiji je cilj izgradnja poverenja, nakon što je više od 100 padobranaca srpskih elitnih brigada sa američkim kolegama iz 173. padobranske brigade Evropske komande Oružanih snaga SAD sletelo na „travnatu pistu na malom aerodromu u blizini Beograda“.

Britanska agencija podseća da se Srbija, za koju napominje da želi da očuva vojnu neutralnost, 2006. godine pridružila NATO programu Partnerstvo za mir, a 2005. potpisala Individualni akcioni plan partnerstva, za koji napominje da je najviši nivo saradnje za zemljama koje ne nameravaju da se pridruže Alijansi.

„Iako teži razvnoteži između Moskve i Zapada, odbija poziva američkih zvaničnika da izabere stranu, Srbija je 2017. godine imala 12 vojnih vežbi sa NATO ili njenim članicama, sedam sa SAD i samo dve sa Rusijom“, zaključuje Rojters.

Tanjug

  • Ljubomir Petkovic

    Vucic je kao Milo jer ce ga narod obesiti ili ce proci kao Djindjic i ovi njegovi pajtosi treba da se zatvore svi za izdaju koji dobijaju plate na strane od zapada i Sorosa kao i druge .
    Nema niko prava da prodaju jedan santimetar nase zemlje bez referemduma, sve ostalo
    je tezak kriminal minimum 40 godina zatvora i to na prinudni rad to vazi i za sve pa i za Vucica Mulismia .Komiterna. Srbija nece kralja jer onda automatski sistem kao u Skandinaviji poreklo kapitala,a to znaci50.000 svi 90% politicara ,kriminalaca,ove cig anske pevacice ,estrada i 90 % sve je lopovluk i drzavni i privatno bice konfiskovano i u zatvor.On ce sve tajno da potpise sa zapadom !

    https://www.youtube.com/watch?v=s_XpVx4jaW0