Home / U FOKUSU / Moskva u Siriji očekuju dramatičan sukob, iz Rusije vratili veliki broj ratnih aviona…

Moskva u Siriji očekuju dramatičan sukob, iz Rusije vratili veliki broj ratnih aviona…

Ruske Vazduhoplovno-kosmičke snage rasporedile su dodatni kontigent ratne avijacije u avio-bazu Hmejmim u Siriji.

Prema izveštajima lokalnih aktivista u bazu su danas pristigla četiri multifunkcionalna lovca Su-35S, četiri jurišnika Su-25, turbomotorni Tu-154M i dva aviona sa elektronskom opremom za rano upozoravanje A-50U.

Provladini aktivisti zabeležli su dolazak nekih od ovih aviona u Hmejmim:

A-50U, avion koji u vazduhu može da ostane i do 9 sati, specijalizovan je za uočavanje ispaljene rakete ili neprijateljskog aviona na razdaljinama do 650 kilometara, označavanje ciljeva na zemlji do 300 kilometara, a može da prepoznaje i navodi prijateljske snage na terenu, kao i kretanje neprijateljskih boraca.

Iako se pretpostavlja da je novi kontigent ruskih aviona dopremljen u Hmejmim radi učestvovanja u predstojećoj ofanzivi Sirijske arapske armije (SAA) u Istočnoj Guti, primetno je da se njihov dolazak u Siriju dešava u trenutku narastajućih tenzija na obalama Eufrata između proameričkih snaga i sirijsko-rusko-iranskog saveza.

Da podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin, tokom posete Hmejmimu u decembru prošle godine, naredio je povlačenje velikog dela ruskih snaga u Siriji i upozorio, ukoliko teroristi ponovo dobiju zamah u toj zemlji, da će im Rusija “zadati udarac kakav nisu videli do sad”.

Rusko Ministarstvo odbrane nije se oglašavalo povodom dolaska novih aviona u Siriju.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …