Home / U FOKUSU / MUSLIMANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: „Kada dođe trenutak, Tramp će Srbiju i Republiku Srpsku…“

MUSLIMANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: „Kada dođe trenutak, Tramp će Srbiju i Republiku Srpsku…“

tramp

Američki predsednik Donald Tramp najverovatnije ne bi preduzeo nikakve ozbiljne akcije i radikalne mere protiv eventualnog referenduma o otcepljenju Republike Srpske i njenog pripajanja Srbiji!

Tramp zbog BiH ne bi rizikovao sukob sa Putinom, koji Milorada Dodika nagovara na referendum i cepanje BiH.

Antiruska histerija

Konstrukcije OSA samo destabilizuju BiH i stvaraju antirusku histeriju među Bošnjacima
Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

Ovo su najvažniji zaključci iz tajnog izveštaja bosanske obaveštajne službe OSA.

Nerealan sukob

U ovom dokumentu agenti OSA upozoravaju vlasti u Sarajevu da Trampova administracija ne bi previše marila za pokušaj odvajanja RS od BiH i da bi se Vašington najverovatnije uzdržao od bilo kakvih „radikalnih mera“.

Izvesnost ovakvog scenarija bosanski obaveštajci procenjuju na ‘više od 90 odsto’!?!

„Ne treba očekivati da bi administracija predsednika Donalda Trampa preduzela bilo kakve radikalne mere protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva u slučaju organizovanja referenduma o nezavisnosti… Svi raspoloživi podaci govore da američki predsednik zbog BiH ne bi rizikovao eventualni sukob sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom…

Istovremeno, potpuno je jasno da upravo Putin sve vreme nagovara predsednika RS Milorada Dodika da raspiše referendum i krene putem cepanja BiH. Ako bi i došlo do konkretnijeg angažovanja Vašingtona u BiH, to bi neminovno moralo da izazove žestoku konfrontaciju sa Moskvom, što u ovom trenutku nije nimalo realno“, navodi se, između ostalog, u poverljivom izveštaju OSA i dodaje da bi Tramp možda čak „zažmurio“ i na pripajanje Republike Srpske Srbiji!?!

„Novo američko rukovodstvo smatra da su raspadom SFRJ i ratom na Kosovu Srbi već pretrpeli isuviše velike teritorijalne gubitke. Oni takođe znaju i da sada, za razliku od devedesetih, Srbi uživaju veliku podršku Rusije. Ta dva faktora dovoljna su da odvrate Trampa od oštrije reakcije ukoliko bi RS pokušala da se pripoji Srbiji“, tvrdi OSA.

I dok niko od zvaničnika nije komentarisao naša saznanja, Anđelko Kozomara, politički analitičar iz Banjaluke, kaže da ne veruje da se u BiH i RS sprema bilo kakav veliki lom.

– Dodik stoji veoma dobro u javnosti, a Izetbegović i Savez za promene stalno tonu, pa je to razlog velike nervoze u OSA, koja je lični Bakirov servis. Ne verujem da je to što pišu ti obaveštajci uopšte realno. Pazite, u slučaju samostalnosti RS, Zagreb bi od zone ruskog uticaja bio udaljen samo 70 kilometara, a Srbi bi u UN imali dve stolice. Dakle, ne bi to bio nimalo jednostavan proces…

Ipak, ne zaboravite da smo u poslednjih 27 godina svi dobro naučili da su Bošnjaci svetski prvaci u laganju i spinovanju, pa u tom kontekstu treba posmatrati i ovo navodno otkriće njihovih obaveštajaca… – podvlači Kozomara.

Politički servis

Na drugoj strani, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da se OSA uglavnom ponaša kao politički servis SDA, Izetbegovića i čaršijske politike u Sarajevu.

– Njihovo „čitanje između redova“ i kopanje po marginama političkih procesa odvlači ih od činjenica. A činjenice su da je Dodik jasno poručio da ne vodi nikakve aktivnosti na otcepljenju RS, a da Vučić insistira na regionalnoj stabilnosti i u svakoj prilici naglašava da voli RS, ali da poštuje integritet BiH. Takođe, Putinova politika prema RS i BiH je savim stabilizirajuća… Nema dakle ni govora o bilo kakvom referendumu i cepanju BiH, jer svi ovi lideri žele da RS ima autonomiju baziranu na Dejtonu. A konstrukcije OSA samo destabilizuju BiH i stvaraju antirusku histeriju među Bošnjacima… – zaključuje Galijašević.

(Informer.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …