Home / U FOKUSU / NA KORAK OD ČLANSTVA U “EVROAZIJSKOJ UNIJI”: Evo šta su potpisali Dačić i Rogozin u Rusiji..

NA KORAK OD ČLANSTVA U “EVROAZIJSKOJ UNIJI”: Evo šta su potpisali Dačić i Rogozin u Rusiji..

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin potpisali su danas u Sočiju Protokol o saradnji.

Protokol je potpisan na 16. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, javio je Tanjug.

“Veoma je pozitivno što je u prethodnoj, 2017. godini, naša spoljnotrgovinska razmena povećana u odnosu na 2016. godinu i iznosila je 2.5 milijarde dolara”, istakao je Dačić.

Dačić, koji je i šef diplomatije Srbije, rekao je da je cilj da pored veoma dobrih političkih odnosa Rusija i Srbija što više razvijaju ekonomske odnose, iskoriste sve pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini i sadašnje pregovaranje da taj sporazum važi za sve članice Evroazijske unije.

“Imamo veoma dobru saradnju u oblasti energetike, poljoprivrede, čekaju nas neki novi projekti u sferi privrede, industrije”, rekao je Dačić nakon sastanka.

On je podsetio da za nekoliko dana u Beograd dolazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov s ciljem obeležavanja 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Dačić je ocenio da dve zemlje imaju dobru saradnju na međunarodnom planu – kada je reč o zaštiti nacionalnih i državnih interesa, kao i da između Srbije i Rusije postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo.

Dačić je učestvovao u radu Međuvladinog komiteta kao kopredsedavajući sa srpske strane, dok sa ruske strane ovu funkciju obavlja potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …